Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 8 mei 2007

Bekendmaking Nederlandse invulling van het Europees Jaar van de Interculturele Dialoog

Vandaag publiceert Kosmopolis / SICA - het coördinerend orgaan in Nederland voor het Europees Jaar van de Interculturele Dialoog - de eerste Oproep tot het indienen van projectvoorstellen. Dit is onderdeel van de nationale strategie waarvoor de Europese Commissie een subsidie van circa ¤ 115.000 beschikbaar stelt dat in Nederland over twee projecten zal worden verdeeld. Kosmopolis / SICA zullen nog eens 25% van de projectkosten bijdragen met een maximale bijdrage van ¤ 30.000,- per project. De Oproep is bedoeld voor grotere culturele of educatieve samenwerkingsprojecten met een Europese dimensie. De Nederlandse invulling van het themajaar staat in het teken van de dialoog met migrantengroepen.

De Europese Commissie heeft 2008 uitgeroepen tot het Jaar van de Interculturele Dialoog (EJID 2008). Het programma wordt zowel op nationaal als op internationaal niveau uitgevoerd. Het jaar is vooral een bewustwordingsjaar en wil het thema op een positieve manier onder de aandacht brengen bij alle Europese burgers. Nederland wil vooral de goede kanten van de diversiteit in ons land benadrukken zoals de rijkdom van culturen, de dialoog waarmee we elkaar beter kunnen leren kennen, op school, op straat, in de sportclub of op het werk.

Nederlandse invulling

Kosmopolis en SICA zetten zich in om het themajaar van interculturele dialoog breed bekend te maken. Activiteiten richten zich op projecten binnen het culturele- en onderwijsveld met als speerpunten migranten, jeugd en Europa. Onder de Europese dimensie verstaan we projecten waarbij sprake is van samenwerking met andere landen, ervaring met interculturele dialoog in andere Europese landen of waarbij Nederlandse projecten een uitwerking kunnen krijgen in andere lidstaten van de Europese Unie. Kosmopolis / SICA publiceren twee Oproepen voor het indienen van nationale projecten op het terrein van interculturele dialoog. De eerste Oproep (oproep A) richt zich op twee grotere samenwerkingsprojecten die tevens worden ondersteund door de Europese Commissie. Een onafhankelijke jury van experts is verantwoordelijk voor de selectie hiervan. De tweede oproep (oproep B) wordt uitsluitend op nationaal niveau door Kosmopolis gefinancierd. Oproep B wordt in het najaar 2007 gepubliceerd en is gericht op kleinere projecten. Hiervoor zijn subsidies beschikbaar per project van minimaal ¤ 5.000 en max. ¤ 20.000.

Verder gaat er een uitgebreide communicatiecampagne van start. Op een speciale EJID-website zullen alle mogelijke programma's en subsidiemogelijkheden voor projecten op het terrein van de interculturele dialoog worden geplaatst.

Belangrijke data en aanvraagformulieren


· Oproep A is vandaag gepubliceerd. Projecten moeten plaatsvinden tussen 1 januari 2008 en 31 maart 2009, met de hoofdactie in 2008. De deadline voor het indienen van de Nederlandse projecten is 1 augustus 2007. Nederlandse aanvragen moeten worden ingediend op de officiële aanvraagformulieren (downloads op de website van de Europese commissie: http://ec.europa.eu/culture/eac/dialogue/calls_en.html

Klik op het aanvraagformulier van de restricted call.


· Oproep B wordt in het najaar van 2007 gepubliceerd.



Ingezonden persbericht