GroenLinks

Geen sharia, geen coup in Turkije

8 mei 2007

Afgelopen week sloeg het Turkse leger dreigende taal uit. Minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Gül was niet geschikt als presidentskandidaat, omdat hij de seculiere staat zou bedreigen. Gül en andere leden van regeringspartij AKP zouden een geheime agenda hebben om in Turkije een islamitische staat te vestigen.

De dreigende verklaring was een ongeoorloofde inmenging van het leger in de politiek, meent europarlementariër Joost Lagendijk (GroenLinks). Verder is de nog onbesliste strijd om het presidentschap in Turkije wel volgens de democratische spelregels verlopen. Nu is het belangrijk dat Turkse politici vooral geen overhaaste beslissingen nemen.

Met de verklaring voerde de legertop de druk op de democratisch gekozen regering verder op. Tegelijkertijd werd het Constitutionele Hof onder druk gezet om in het voordeel van de oppositie te beslissen. Het Constitutionele Hof beraadde zich op dat moment op de geldigheid van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen die op 27 april plaatsvond. Volgens de oppositie kon er geen president worden gekozen, omdat minder dan twee derde van de parlementariërs bij de stemming aanwezig was.

Het Hof besloot de dag erna dat de stemming inderdaad ongeldig was. "We zullen nooit weten of het Hof de beslissing op zuiver juridische gronden heeft genomen", zegt Lagendijk. "Er zal altijd een smet aan het vonnis blijven kleven. Maar nu de beslissing genomen is, zit er niets anders op dan het te accepteren."

Massademonstraties
De grote demonstratie tegen presidentskandidaat Gül, die op 29 april in Istanbul plaatsvond, is volgens Lagendijk juist een positief teken. In elke volwassen democratie kunnen mensen hun ongenoegen uiten door te demonstreren en het is goed dat dit ook in Turkije gebeurt.

Kans coup klein
"Geen Sharia, geen coup", was de leus op veel van de meegedragen borden. De angst van de demonstranten voor de regerende AKP lijkt overdreven. De AKP heeft weliswaar de islam als belangrijkste inspiratiebron, toch blijkt nergens uit dat de partij de islamitische rechtspraak wil invoeren. De tweede boodschap, die uit de leus spreekt, is dat de tegenstanders van de AKP kennelijk geen voorstander meer zijn van militair ingrijpen. De democratie is in Turkije zo stevig geworteld dat de kans op een coup bijzonder klein is.

Kritiek demonstranten serieus nemen
Toch moet de AKP de kritiek van de demonstranten wel serieus nemen. Er liepen veel jonge vrouwen mee die zich zorgen maakten over de (toekomstige) ontwikkeling van de vrouwenrechten in Turkije. Op dit moment is het in alle openbare gebouwen verboden om hoofddoeken te dragen. De AKP wil de mogelijkheden voor het dragen van een hoofddoek verruimen, maar het is niet duidelijk hoe ver de partij wil gaan. De AKP moet duidelijk maken dat zij vrouwen niet wil verplichten om een hoofddoek te dragen. Het is aan de AKP om over haar agenda voor de toekomst van Turkije geen twijfel te laten bestaan.

Grondwetswijziging
Als voorlopig sluitstuk van twee weken van stormachtige ontwikkelingen, diende de AKP een voorstel in om de grondwet te wijzigen. Volgens dit voorstel moet het volk voortaan rechtstreeks de president kiezen. Uit frustratie over de mislukte presidentsverkiezingen willen zij het huidige parlement in de komende weken nog snel hierover laten beslissen, terwijl al een datum (22 juli) is bepaald voor nieuwe parlementsverkiezingen.

Eerst publiek debat
Volgens Joost Lagendijk is het niet verstandig om deze fundamentele wijziging overhaast door te voeren. "Eerst moet er een uitgebreid publiek debat worden gevoerd, voordat het politiek systeem zo ingrijpend gewijzigd wordt. Dit is echt iets wat het nieuwe parlement na de verkiezingen moet beslissen." Het nieuw gekozen parlement zou dan na rijp beraad kunnen beslissen om zelf een president te kiezen of alsnog tot directe presidentsverkiezingen te besluiten.

Het einde van de strijd om het presidentschap is dus nog niet in zicht. Over de toekomst bestaat veel onzekerheid. Wel duidelijk is dat alarmistische berichten over een op handen zijnde coup of een sluipende invoering van de sharia zwaar overdreven zijn. Waarschijnlijk zullen de vervroegde parlementsverkiezingen op een normale, democratische manier verlopen. Er is zelfs een goede kans dat hier een nieuwe pro-Europese regering uit voortkomt.

Zie ook:

* dossier Turkije en EU-lidmaatschap