Week van het Huisdier 2007


08.05.2007 / 14:52 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Knmvdiergeneeskunde

Knmvdiergeneeskunde

Deze week is de Week van het Huisdier! Tot en met zondag 13 mei a.s. is er weer extra aandacht voor het verantwoord houden van huisdieren. Ieder jaar staat er een ander thema centraal en deze keer is dat Dier& Taal.

Minister Gerda Verburg van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, neemt woensdag 9 mei aanstaande officieel een speciaal voor de Week van het Huisdier gemaakt stripboek 'Dier & Taal' in ontvangst op de Openbare Basisschool 't Valkhof in Barneveld. In cartoons met Jan, Jans en de Kinderen wordt op een toegankelijke manier over diverse diersoorten uitleg gegeven over dierentaal en dierengedrag.

Het doel van deze Week van het Huisdier is een betere communicatie tussen eigenaren en dieren, zodat men zijn of haar dier nog beter gaat begrijpen. Want hoe kan je zien dat een dier het naar zijn zin heeft of goed in zijn vel zit? Omdat dieren niet kunnen praten zoals mensen zijn er andere manieren waarop zij duidelijk proberen te maken wat zij willen. Communicatie tussen en met dieren vindt met name plaats door middel van lichaamstaal. Als je weet wat dieren bedoelen, kun je eventuele miscommunicatie voor zijn. Goede voorlichting over de omgang en verzorging van huisdieren is zeer belangrijk. Zeker voor kinderen, die als ze jong leren over gedrag en leefomstandigheden, later het voorbeeld zullen gaan geven. Begrip voor dieren zal het plezier van het hebben van huisdieren vergroten!

Op de website www.weekvanhethuisdier.nl, staat meer informatie over het thema en activiteiten die door het hele land staan gepland. Er is een HuisdierenPaviljoen op het Almeerderstrand tijdens de Libelle Zomerweek, dierenartsenpraktijken organiseren onder meer lezingen en bij dierenspeciaalzaken zijn er onder andere diverse wedstrijden. In de Week van het Huisdier is het stripboek 'Dier & Taal' gratis op te halen bij de meeste dierenspeciaalzaken, dierenartsenpraktijken, asielen en dierenpensions. Uiteraard zolang de voorraad strekt.

De Week van het Huisdier wordt georganiseerd door organisaties uit de gehele dierenbranche, te weten de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, Vereniging Landelijke Organisatie Dibevo, Nederlandse Vereniging tot Bescherming van Dieren, Nederlandse Databank Gezelschapsdieren, Raad van Beheer op Kynologisch Gebied, Hondenbescherming en het Platform Verantwoord Huisdierenbezit.


Noot voor de redactie: