Gemeente Rotterdam

Gemeentebelastingen incasseert in twee weken 120.000 euro

Incassoactie "Uw belasting klemt" groot succes

Vorige maand is Gemeentebelastingen Rotterdam gestart met de actie "Uw belasting klemt". Met behulp van automatische kentekenplaat herkenning (ANPR) legde Gemeentebelastingen in de eerste twee weken beslag op 150 auto's. De eigenaren van deze auto's betaalden grif 120.000 euro om te voorkomen dat hun voertuig wordt verkocht.
Ook in de komende tijd zal de ANPR-wagen van
Gemeentebelastingen worden ingezet om auto's van wanbetalers op te sporen.

Uw belasting klemt

Onder het motto "Uw belasting klemt" is Gemeentebelastingen Rotterdam op zaterdag 21 april een nieuwe incassoactie gestart. Een team deurwaarders gaat met een ANPR-wagen van Gemeentebelastingen op zoek naar auto's van wanbetalers. Als een auto wordt aangetroffen, wordt beslag gelegd en gelijk een wielklem gezet (zie bijgaande foto). Het gaat om auto's van wanbetalers met belastingschulden waarvan de betaaltermijnen ruim zijn overschreden en waarvoor een dwangbevel is verstuurd.

Beslag gelegd op 150 auto's waardoor 120.000 euro direct kon worden afgerekend
In de afgelopen twee weken werd door deurwaarders op meer dan 150 auto's beslag gelegd. In de meeste gevallen werd de belastingschuld direct of na enkele dagen betaald. Deze wanbetalers betaalden grif 120.000 euro aan Gemeentebelastingen Rotterdam. Als deze mensen niet betalen, wordt de auto afgevoerd en na vier weken verkocht. Tenzij de belastingschuld alsnog voor de verkoop wordt betaald

Automatische kentekenplaat herkenning (ANPR)
Met behulp van de automatische kentekenplaat herkenning (ANPR) wordt op een doeltreffende wijze alle kentekenplaten van geparkeerde auto's gescand en direct gekoppeld met het bestand wanbetalers. Binnen een fractie van een seconde nadat het kenteken is gescand, geeft het systeem een signaal. Gaat de sirene af, dan is het een hit. Nadat de gegevens zijn gecontroleerd, wordt gelijk een wielklem gezet.

Actief incassobeleid
Met deze actie gaat Gemeentebelastingen door op de ingeslagen weg met het voeren van een actief en streng incassobeleid. Dit neemt niet weg dat andere invorderingsmaatregelen ook onverkort van kracht blijven om de belastingschulden te innen. Het gaat dan onder andere om beslag op inboedels en banktegoeden, maar ook om loonvorderingen. Ook blijft Gemeentebelastingen samenwerken met de regio-politie Rotterdam-Rijnmond bij speciale verkeerscontroles met ANPR.

Bron: Communicatie GBR, 08-05-2007