Gemeente Delft

Verwijderingsactie weesfietsen succesvol

De verwijderingsactie van weesfietsen (fietsen die onafgebroken 28 dagen geparkeerd staan) in het stationsgebied is succesvol geweest. De actie werd uitgevoerd naar aanleiding van een motie van STIP om het aantal beschikbare parkeerplaatsen in het stationsgebied te vergroten. De afgelopen dagen zijn in totaal 380 weesfietsen uit het stationsgebied verwijderd. Daarvan stonden 291 fietsen ongebruikt ín de rekken en nog eens 89 fietsen daarbuiten geparkeerd. Daarnaast zijn er ook nog ongeveer 80 fietswrakken verwijderd. Ter vergelijking: in 2006, toen er selectief werd gelabeld, zijn er 373 weesfietsen verwijderd uit het stationsgebied.

Vier weken geleden zijn alle geparkeerde fietsen in het stationsgebied gemerkt met een dun touwtje. Dit touwtje werd door het fietswiel en het frame gehaald en vastgemaakt zodat bij het wegrijden van de fiets het touwtje zou breken. Afgelopen week hebben toezichthouders gecontroleerd bij welke fietsen het touwtje nog heel was. Deze niet gebruikte fietsen zijn nu verwijderd en hiermee is parkeerruimte vrijgekomen. Pieter Guldemond (raadslid STIP) is blij dat de weesfietsenactie een succes is geworden: "Met deze creatieve actie realiseer je op een goedkope manier een hoop extra stallingsplaatsen. Om te voorkomen dat de fietsenstallingen bij het station dichtslibben zou je dit vaker kunnen doen".

De fietsverwijderingsactie creëert weer extra ruimte: er zijn in totaal bijna 300 fietsklemmen of tulips vrijgekomen. De gemeente plaatst overigens vóór de zomer in het stationsgebied nog eens 294 extra tulips. De meeste tulips komen achter het station. Verder wordt de mogelijkheid voor circa 400 extra fietsparkeerplaatsen op de parkeerplaats van het Stationsplein onderzocht.

De weesfietsen worden drie maanden opgeslagen in het depot aan de Houttuinen. Fietseigenaren kunnen hun fiets daar ophalen op vertoon van hun fietssleutel en tegen betaling van 10 euro. Fietsen die na drie maanden niet zijn opgehaald, worden bij een Delfts kringloopbedrijf gedemonteerd. Het is de bedoeling dat de fietsonderdelen naar een goed doel in Afrika gaan. Op dit moment wordt nog onderzocht welk doel dat precies zal worden.

Noot voor de redactie,