VSNU


Universiteiten: "Uitdagen en inspireren studenten heeft prioriteit" (persbericht)

De universiteiten besteden veel aandacht aan het vergroten van het studiesucces van studenten in de bachelorfase. Aansluiten bij ambitie van de individuele student is daarbij cruciaal. De universiteiten pleiten daarom voor meer differentiatie in het studieaanbod, terugdringen van doorgeschoten massaliteit en meer contacturen. "De uitspraak van minister Plasterk van OCW dat eenderde van de studenten zich niet uitgedaagd voelt onderstreept het belang van onze aanpak", aldus Sijbolt Noorda.

Plasterk deed zijn uitspraak op basis van een nog niet gepubliceerd rapport van de Onderwijsinspectie. Uit dit rapport zou blijken dat er opleidingen zijn waar studenten minder dan 10 uur les per week zouden krijgen. Noorda: "Het gaat vooral om de kwaliteit van het contact tussen student en docent, al is er wel een kritische ondergrens in het aantal college-uren." Veel universiteiten werken aan het verhogen van de student/staf ratio, en daarmee aan het aantal contacturen. Ondertussen is met de NVAO afgesproken dat dit in de visitatierapporten nog preciezer gevolgd gaat worden.

Al in haar verkiezingsinzet kondigde de VSNU aan studiesucces te verhogen. De universiteiten realiseren dit door meer contact tussen student en docent, het beter integreren van onderwijs en onderzoek, en een hogere student-stafratio. In juni organiseert de VSNU een aantal bijeenkomsten voor en door universiteiten om van elkaars best practices te leren. "Niet elke student is gelijk", aldus Noorda, "de een heeft veel structuur nodig, de ander inspiratie en weer een ander moet door een zwaarder programma uitgedaagd worden. Juist deze gedifferentieerde aanpak is op veel universiteiten nu volop in ontwikkeling. De bijeenkomsten in juni zijn een belangrijk moment om ervaringen uit te wisselen."

Meer informatie Op deze pagina vindt u meer informatie over de bijeenkomsten over studiesucces in de bachelor, die de VSNU in juni organiseert.