EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

PERSBERICHT

8 mei 2007

EVO en TLN: 'Miljardenschade ladingdiefstal bewijst noodzaak beveiligde parkeerplaatsen'

Uit een vandaag gepresenteerd onderzoek blijkt dat criminelen jaarlijks voor 8,2 miljard euro aan vrachtauto's en lading stelen in de Europese Unie. Het rapport bevestigt dat ladingdiefstal een groot probleem is. In vergelijking met andere bedrijfsactiviteiten is bij het vervoer van goederen onevenredig vaak sprake van criminaliteit. De schadecijfers in Nederland die EVO en TLN hanteren van 300 miljoen euro moeten zelfs naar boven worden bijgesteld tot 329 miljoen euro. Meer dan 30% van de diefstal gebeurt op parkeerplaatsen.

EVO en TLN ondersteunen de conclusie van de onderzoekers dat meer beveiligde parkeerplaatsen nodig zijn, om te beginnen langs de as Rotterdam - Venlo. Bovendien willen EVO en TLN extra inzet vanuit de politie: forse straffen gekoppeld aan hechte samenwerking tussen de lidstaten moeten leiden tot vermindering van de schade.

Het spreekt voor zich dat aan betaalde parkeerplaatsen een prijskaartje hangt. Dit is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van overheid, verzekeraars, vervoerders en verladers. Samen met de overheid is een 'Convenant Aanpak Criminaliteit Wegtransportsector' afgesloten om de transportcriminaliteit terug te dringen met 25% in 2008, waarbij de overheid moet zorgen voor voldoende en veilige parkeerplaatsen langs het hoofdwegennet.

Het is zorgelijk dat de methoden van de criminelen agressiever worden naarmate ondernemers preventieve maatregelen hebben genomen om diefstal te voorkomen. Volgens EVO en TLN rechtvaardigt deze ontwikkeling extra inzet vanuit de politie: forse straffen gekoppeld aan betere internationale samenwerking zijn heel hard nodig nu zelfs preventie vanuit het bedrijfsleven niet voldoende blijkt te zijn. Het is bekend dat Zuid-Nederland een 'favoriet gebied' is voor criminelen, omdat daar de meeste goederenstromen doorheen gaan. Een bovenregionaal rechercheteam is hier door de eigen regio speciaal voor opgezet. Ook hebben EVO en TLN met succes gepleit voor een speciale officier van justitie voor transportcriminaliteit in Zuid-Nederland en geven zij al extra voorlichting over preventie in deze regio.