Ingezonden persbericht


Persbericht.

T.a.v. de redactie

Alkmaar 8 mei 2007

Bezoekers bevrijdingsfestival Alkmaar zijn meest tolerant

Art.1 Bureau Discriminatiezaken Noord-Holland Noord heeft op het bevrijdingsfestival 5 mei in de Alkmaarderhout in Alkmaar een Tolerantietest afgenomen bij de bezoekers van het festival. De deelnemers scoorden hoog op de puntenlijst qua tolerantie.

Art.1 Bureau Discriminatiezaken Noord-Holland Noord stond met een stand op het 5 mei bevrijdingsfestival in de Alkmaarderhout in Alkmaar. De stand gaf naast informatie over discriminatie in folders en posters, ook de mogelijkheid mee te doen aan een tolerantietest. Deze tolerantietest was vooral bedoeld om de bezoekers van het festival te laten nadenken over hun vooroordelen en wat hun eigen mening is over discriminatie. Maar het is wel leuk om in een klein verslag de uitslag te lezen hoe tolerant de deelnemers aan deze tolerantietest nou waren.

Deelnemers

Van de vele bezoekers van het festival deden er 68 mee aan de test. De deelnemers van de test waren van alle leeftijden. De test werd anoniem ingevuld. Het meerendeel van de deelnemers was boven de 21 jaar. 23 jongeren onder de 21 jaar hebben ook meegedaan aan de test. Van de deelnemers waren er 47 vrouw en 19 man. 69% van de deelnemers kwamen uit Alkmaar. De rest kwam uit Castricum, Hoorn, Heerhugowaard, Purmerend, Heiloo, Heemskerk, Tuitjehorn en Amsterdam.

De tolerantietest

De tolerantietest is geïnspireerd door de tolerantietest van de Stichting Vredeseducatie (Visser & Geu, 2002). De test bestaat uit tien meerkeuzevragen, waarvan een aantal is gebaseerd op incidenten die plaats hebben gehad in verschillende gemeenten in Noord-Holland Noord. Deelnemers konden tussen de 0 en 100 punten halen. De puntentelling was bijgevoegd zodat de deelnemers zelf ter plekke konden uitrekenen hoe tolerant zij waren.

Uitslagen totale groep

De gemiddelde score van de deelnemers aan de test is 74 punten. Daarmee vallen de deelnemers in de meest tolerante categorie volgens het scoreformulier (70-100 punten). De vrouwen scoorden hoger (75,4) dan de mannen (70,5)

Meer informatie over deze tolerantietest kunt u lezen op de website van Art.1 Bureau Discriminatiezaken Noord-Holland Noord www.adbnhn.nl

Art.1 Bureau Discriminatiezaken Noord-Holland Noord is het meldpunt voor discriminatie voor heel Noord-Holland Noord. Art.1 Bureau Discriminatiezaken Noord-Holland Noord toets en bewaakt de handhaving van Artikel 1 van de Grondwet. Dit wetsartikel garandeert het recht op gelijke behandeling en verbiedt discriminatie. Het ADB NHN is werkzaam voor de drie regio's van Noord-Holland Noord, namelijk: Noord-Kennemerland, West-Friesland en de Noordkop. Burgers, organisaties en overheden kunnen met vragen en klachten over discriminatie en ongelijke behandeling het art1. bureau benaderen.

Het art1. bureau is een meldpunt, geeft voorlichting en adviseert organisaties en overheid over discriminatie.


---

Noot voor de pers:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Isa Schipper Voorlichter Art.1 Bureau Discriminatiezaken Noord-Holland. Tel. 072-5154400 of mailen info@adbnhn.nl of kijken op de website www.adbnhn.nl

Isa Schipper
Voorlichter

Art.1 Bureau Discriminatiezaken Noord Holland Noord Verdronkenoord 35a
1811 BB Alkmaar
072-5154400
info@adbnhn.nl