GroenLinks

Geen versoepeling milieunormen voor Schiphol

8 mei 2007

Schiphol maakt te veel lawaai en dreigt dit jaar de milieunormen fors te overschrijden. Vandaag heeft de inspectie Verkeer en Waterstaat Schiphol gemaand maatregelen te nemen om dit te voorkomen. GroenLinks wil dat minister Eurlings duidelijk maakt dat normoverschrijding onacceptabel is en dat hij hier op geen enkele manier aan meewerkt.

Schiphol moet zich eindelijk eens aan de normen leren houden en daarom moet minister Eurlings nu al laten weten dat er geen sprake zal zijn van welke versoepeling van de normen dan ook.Wijnand Duyvendak

Vragen aan minister Eurlings (Verkeer en Waterstaat)
1. Kent u het bericht maatregelen tegen overschrijding geluidsbelasting Schiphol (website inspectie Verkeer en Waterstaat, 8 mei 2007)?
2. Deelt u de beoordeling van de inspectie Verkeer en Waterstaat dat er overschrijding van de geluidsnormen bij Schiphol dreigt? Zo nee, waarom niet?
3. Deelt u de mening dat de problemen met de geluidsnormen door de luchtvaartsector zelf zijn veroorzaakt, en ook door de sector zelf moeten worden opgelost? Zo nee, waarom niet?
4. Bent u bereid nu al aan de luchtvaartsector duidelijk te maken dat er wat u betreft geen sprake over normoverschrijding kan zijn? Zo nee, waarom niet?
5. Bent u bereid nu al duidelijk te verklaren dat u op geen enkele manier mee zult werken aan een versoepeling of aanpassing van de geluidsnormen van Schiphol in het nu lopende gebruiksjaar vanwege de dreigende normoverschrijding bij de Buitenveldertbaan? Zo nee, waarom niet?
6. Als er ambtelijk onderzoek plaatsvindt naar een eventuele aanpassing van de geluidsnormen bij de Buitenveldertbaan bent u dan bereid dit onmiddellijk te laten stilzetten? Zo nee, waarom niet?
7. Bent u met mij van mening dat de in behandeling zijnde wet die experimenten mogelijk moet maken met aanpassingen van de geluidsnormen expliciet voor die situaties is bedoeld waarin bewoners voordeel hebben bij aanpassing van de normen, en dat hiervan in het onderhavige geval geen sprake is? Zo nee, waarom niet?
8. Bent u met mij van mening dat toepassing van deze wet in dit geval misbruik van wet zou zijn? Zo nee, waarom niet?
9. Bent u met mij van mening dat het tijd wordt dat de luchtvaartsector zich eindelijk eens aan de normen leert te houden? Zo nee, waarom niet?