Provincie Gelderland

PERSBERICHT

Nr.2007-236

Arnhem,8 mei 2007

VERZAMELPERSBERICHT GEDEPUTEERDE STATEN VAN 8 MEI 2007

GELDERLAND ALGEMEEN
Wijziging Provinciale milieuverordening Gelderland door gewijzigde Wet bodembeheer (A3) Naar aanleiding van wettelijke aanpassingen op het gebied van bodemsanering en grondwaterbeschermingsgebieden wijzigt de provincie Gelderland haar milieuverordening. Gedeputeerde Staten hebben dit vandaag besloten. De ontwerpwijziging heeft van 1 februari tot en met 14 maart 2007 ter inzage gelegen. De tien reacties die hierop binnenkwamen, hebben ook geleid tot aanpassing van de verordening. De belangrijkste wijziging in de verordening staat nu toe dat bodemsanering voortaan toepassingsgericht mag worden uitgevoerd, afhankelijk van de bestemming van de grond. Daarnaast wordt de begrenzing van een stiltegebied en van een viertal grondwaterbeschermingsgebieden aangepast. Het gaat om de gebieden Borculo, Harderwijk, Putten, De Pol (gemeente Doetinchem) en Ellecom (gemeente Rheden). De aanwijzing van drie grondwaterbeschermingsgebieden vervalt. De belangrijkste wijzigingen naar aanleiding van de inspraak bestaan uit het verwijderen van twee voorwaarden voor de beoordeling van het saneringsplan, het verder verduidelijken van de toelichting op het punt van wijzigingen van het saneringsplan en het aanpassen van de grens van het grondwaterbeschermingsgebied De Pol. De verordening wordt vastgesteld in de vergadering van Provinciale Staten van 27 juni 2007. Deze zal dan in werking treden op 16 juli 2007.

Subsidie voor Ontwikkelingsmaatschappij Oost-Nederland (C7) Gedeputeerde Staten verlenen een subsidie van ¤ 1.305.705 aan Oost NV. De Ontwikkelingsmaatschappij Oost-Nederland probeert met dit geld de economie in Oost-Nederland (Gelderland en Overijssel) te versterken. Het trekt zoveel mogelijk bedrijven naar de regio en helpt verouderde bedrijventerreinen op te knappen. Daarnaast richt Oost zich op de uitvoering van het provinciale kennis- en innovatiebeleid.

Subsidies voor plattelandsontwikkeling (C8) In het kader van het gebiedsgerichte beleid voor plattelandsontwikkeling hebben Gedeputeerde Staten aan 16 aanvragers subsidie toegekend. Het totaal te verlenen subsidiebedrag bedraagt bijna ¤ 0,8 miljoen, waarvan ¤ 0,6 miljoen uit provinciale middelen. (een apart persbericht volgt deze week)

Commissaris ondertekent subsidieovereenkomst gasfabrieksterrein Scherpenzeel (C12) Op donderdagmiddag 10 mei tekenen de gemeente Scherpenzeel en provincie Gelderland Een subsidieovereenkomst voor de sanering van grond afkomstig van het voormalig gasfabriekterrein in Scherpenzeel. De subsidie bedraagt maximaal ¤ 387.440 en wordt gebruikt voor het opschonen van 20 tuinen in de Oranjewijk. Het gasfabriekterrein zelf wordt in de toekomst gesaneerd. De Commissaris van de Koningin, Clemens Cornielje, brengt deze middag een werkbezoek aan Scherpenzeel. Na de ondertekening wordt begonnen met de sanering van een van de tuinen aan de Prinses Margrietlaan. In navolging op de gemeente Velp is Scherpenzeel de tweede gemeente die in het kader van het Programma Gelderse Gasfabrieken start met het saneren van vervuilde locaties. Het programma is opgesteld in samenwerking met 25 gemeenten, NUON, het Ministerie van VROM en de provincie en heeft als doel alle vervuilde gasfabriekterreinen tot 2015 schoon te maken. Samen met de provincie Noord-Holland loopt Gelderland voorop in deze grootschalige aanpak. (Meer informatie over het Programma Gelderse Gasfabrieken: Kees Zuijdweg, Dienst Milieu en Water (026) 359 88 34)

STATENVRAGEN
Gedeputeerde Staten hebben Statenvragen beantwoord over de volgende onderwerpen: Namens de SP zijn vragen gesteld over 'Suppletieregeling en instroom/capaciteit treinvervoer Valleilijn' (A2) Namens de SP zijn vragen gesteld over 'Dode dieren op voormalige stortplaats Ennerveld' (A3) Namens de SP zijn vragen gesteld over 'Afsluitbeleid bij drinkwaterbedrijf Vitens' (A5) De beantwoording van statenvragen is na te lezen op www.Gelderland.nl in het menu 'provinciale staten' onder 'vergaderingen'.