Nederland moet Europees denken over zakelijke luchtvaart


08.05.2007 / 16:15 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Platform nederl. luchtvaart

Platform nederl. luchtvaart

http://www.pnl.nl/

De zakelijke luchtvaart wordt in Europa steeds belangrijker. Privé-jets, waarvan de very light jet de nieuwste variant is, zijn voor bedrijven een belangrijke aanvulling op de reguliere lijndiensten van de grotere luchtvaartmaatschappijen. Om de aansluiting met de rest van Europa niet te missen is het dan ook van groot belang dat Nederland eindelijk Europees gaat denken over zakelijke luchtvaart. Op donderdag 10 mei zal hier onder meer over gesproken worden tijdens het symposium 'Het nieuwe zakelijk vliegen in Europa' dat door het Platform Nederlandse Luchtvaart (PNL) georganiseerd wordt.

De zakelijke luchtvaart groeit snel, mede door de opkomst van de very light jet. Een very light jet is een licht straalvliegtuig voor circa vier passagiers en kenmerkt zich door lagere kosten en de mogelijkheid om van korte banen op te stijgen en te landen. De komst van dit type vliegtuig betekent voor de zakelijke luchtvaart wellicht een even ingrijpende verandering als de komst van de Low Cost Carriers (zoals Ryan Air, easyJet) voor de vakantievluchten. De verwachtingen zijn dan ook hoog gespannen en zijn alleen waar te maken als de randvoorwaarden (luchthavencapaciteit, luchtruim) goed geregeld zijn.

Very light jets vliegen op dezelfde kruishoogte als grote verkeersvliegtuigen. Voor de luchtverkeersleiding levert dit extra uitdagingen op. Nieuwe technieken en met name politieke besluitvorming over het gebruik van het internationale luchtruim kunnen hierbij helpen.
Misschien nog wel belangrijker voor een kansrijke groei van de zakenluchtvaart is voldoende beschikbaarheid van kleinere luchthavens met voldoende technische ondersteuning.