Gemeente Bernheze


Verwijderen en aanpassen drempels

Het college van burgemeester en wethouders heeft een drempelsaneringsplan vastgesteld. In dit plan worden de drempels aangewezen die verwijderd of aangepast gaan worden.

In het bestuursprogramma 2006-2010 `Bernheze, mooi om samen aan te werken' wordt aandacht besteed aan veiligheid in het verkeer. Om de verkeersveiligheid te verbeteren zijn in het verleden verkeersdrempels in de gemeente aangelegd. In de afgelopen jaren vond in onze gemeente een brede maatschappelijke discussie plaats over het nut en de noodzaak van de drempels, met name in ons buitengebied.

Onderzoek
In de afgelopen jaren heeft onderzoek plaatsgevonden naar de functionaliteit van de drempels in het buitengebied van de gemeente Bernheze. Daarin zijn ook de klachten van inwoners over bepaalde drempels meegenomen.

Conclusie
Een aantal drempels heeft door de realisering van de nieuwe A50 geen functie meer. Deze zullen worden verwijderd. Omdat het sluipverkeer is verdwenen, verwachten we geen toename van de verkeersonveiligheid. Een aantal drempels wordt aangepast. In de gehele gemeente liggen trapeziumvormige drempels met een hoogte van 12 cm. Deze drempels worden gehandhaafd, maar de hellinglengte van enkele drempels zal vergroot worden.
Bij de inventarisatie van de te verwijderen en aan te passen drempels is rekening gehouden met het verkeersstructuurplan. De openbaar vervoer routes en de LOG-routes (landbouwontwikkelingsgebieden) uit het verkeersstructuurplan zijn als routes aangewezen waar men zo min mogelijk hinder van de drempels mag ondervinden.

Werkzaamheden
In totaal zullen 23 drempels worden verwijderd en 43 drempels zullen worden aangepast. Het werk wordt gefaseerd uitgevoerd. Het streven is om de eerste werkzaamheden nog voor de bouwvak afgerond te hebben. De tweede fase valt onder het project van de
Landbouwontwikkelingsgebieden en zal in het najaar van 2007 worden uitgevoerd.

Hieronder kunt u de plankaart downloaden waar alle drempels op staan aangegeven die verwijderd en aangepast zullen worden.


* Overzichtstekening drempels.pdf (483.31 KB)