Postbank

Jonge stellen regelen te weinig bij samenwonen
Postbank SamenwoonScan brengt kansen en risico's voor samenwoners in kaart
08 mei 2007
Amsterdam, 8 mei 2007 -Veel stellen tussen de 18 en 35 jaar die gaan samenwonen leggen maar weinig zaken vast. Het gevolg daarvan is dat zij ook na meerdere jaren samenwonen of huwelijk nog steeds bepaalde fiscale, juridische en financiële zaken niet gezamenlijk geregeld hebben. Hierdoor doen zij zichzelf en elkaar tekort. Zo maakt 58% van de samenwonenden geen gebruik van fiscaal partnerschap en heeft maar 21% een samenlevingscontract. Dit blijkt uit een onderzoek van de Postbank onder 500 samenwonenden tussen de 18 en 35 jaar. Om samenwonende stellen te helpen hun zaken goed te regelen introduceert de Postbank vandaag de SamenwoonScan: een internettool die zicht geeft op de fiscale, juridische en financiële voordelen van samenwonen. Eerder dit jaar publiceerde het Nibud ook een onderzoek waaruit blijkt dat de helft van de samenwonende stellen geen afspraken maakt over financiën voordat ze gaan samenwonen. Veel stellen zijn zich niet bewust van de financiële, juridische en fiscale gevolgen van een gezamenlijke huishouding, zo blijkt uit het onderzoek van de Postbank, uitgevoerd door MillwardBrown. Hierdoor laten zij voordelen onbenut en nemen ze onnodige risico's. Het gaat daarbij niet alleen om voorzieningen die op korte termijn van belang zijn, zoals een samenlevingscontract of fiscaal partnerschap. Ook de mogelijkheden op langere termijn worden door veel samenwonenden niet benut: slechts 25% van de samenwonenden heeft de partner aangemeld voor partnerpensioen en 22% heeft gezamenlijk een testament opgesteld. Van de samenwonenden regelt 18% zelfs helemaal niets.

Vincent van den Boogert, directeur Marketing van de Postbank: 'De beslissing om samen te gaan wonen is voor mensen een belangrijk moment in hun leven. Ook in deze fase willen wij onze klanten zoveel mogelijk ondersteunen bij hun financiële beslissingen. Met de SamenwoonScan kunnen klanten nu zelf in één oogopslag zien welke mogelijkheden samenwonen biedt en krijgen zij nuttige tips waarmee ze risico's kunnen vermijden en optimaal gebruik kunnen maken van de voordelen van samenwonen. Tijdens een test van deze nieuwe internettool bleek dat veel gebruikers behoefte hebben aan een overzicht van de zaken die je met je partner kunt regelen als je gaat samenwonen'. SamenwoonScan geeft overzicht en tips
Aan de hand van een korte vragenlijst geeft de SamenwoonScan een persoonlijk overzicht en concrete tips op het gebied van financiën en belastingen. Zo geeft de scan tips over de manier waarop samenwonenden met terugwerkende kracht gebruik kunnen maken van fiscaal partnerschap. Ook andere relevante onderwerpen zoals gezamenlijke verzekeringen, verdeling van woonlasten en partnerpensioen komen aan de orde. De SamenwoonScan is niet alleen handig voor stellen die van plan zijn om samen te gaan wonen. Ook stellen die al een tijd samenwonen of zelfs getrouwd zijn kunnen met de scan checken welke zaken zij nog beter kunnen regelen. Het Nibud ondersteunt het initiatief van de SamenwoonScan. Gabriëlla Bettonville, perswoordvoerder van het Nibud: 'Wij vinden het een goede zaak dat ook commerciële banken hun samenwonende cliënten erop attent maken hun geldzaken goed te regelen'.

De SamenwoonScan is vanaf vandaag te vinden op www.postbank.nl.

Het onderzoek "Samenwoners" is in opdracht van de Postbank uitgevoerd onder 508 personen in de leeftijd tussen 18 en 35 jaar die samenwonen, gehuwd en ongehuwd. Het onderzoek is online uitgevoerd in de periode 12-18 februari 2007 door onderzoeksbureau Millward Brown, lid van MOA.