SGP


SGP » jongeren >>
08 - 05 - 07 | SGP wil actie tegen grof taalgebruik

De SGP vindt dat het kabinet een gedragscode moet (laten) opstellen om grof taalgebruik in de media tegen te gaan. Dat is de suggestie die SGP-fractievoorzitter Van der Vlies aan het kabinet heeft voorgelegd. Van der Vlies heeft hierover vragen aan het kabinet gesteld naar aanleiding van het TNS/NIPO-onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Bond tegen het Vloeken. Uit dat onderzoek blijkt dat het aantal grove taaluitingen op de Nederlandse tv ten opzichte van 2003 met een derde is toegenomen.

De SGP stoort zich al jaren aan het grove taalgebruik en het vloeken in de media. Zoals goed voorbeeld goed doet volgen, doet slecht voorbeeld slecht volgen. Des te triester is het dat van de publieke omroepen uitgerekend jongerenzender BNN het beroerdst uit de bus komt. Daarom heeft de SGP de vragen niet alleen voorgelegd aan minister Plasterk van Onderwijs, maar ook aan minister Rouvoet voor Jeugd en gezin. De SGP vindt dat als je jongeren respect en waarden en normen mee wil geven in het leven, vloeken en/of grof taalgebruik moeten worden vermeden. Een gedragscode die kan gaan fungeren als publieke standaard is volgens Van der Vlies een poging om te proberen een omslag in de goede richting te bewerkstelligen.

Vragen van het lid Van der Vlies (SGP) aan de ministers van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Jeugd en Gezin

Vraag 1
Hebt u kennis genomen van het onderzoek van TNS NIPO naar grof taalgebruik op de Nederlandse televisie?

Vraag 2
Wat vindt u van het gegeven dat het aantal grove taaluitingen per week op de Nederlandse televisiezenders ten opzichte van 2003 inmiddels met een derde is toegenomen?

Vraag 3
Welke betekenis hecht u aan de uitkomsten van het onderzoek in het licht van het debat over waarden en normen?

Vraag 4
Hoe beoordeelt u het feit dat juist een jongerenzender verreweg het hoogste scoort als het gaat om het aantal grove taaluitingen op de buis?

Vraag 5
Welke mogelijkheden hebt u om de stijgende trend van grove taaluitingen op de Nederlandse televisie te (doen) keren? Hoe wilt u deze met het oog op de uitkomsten van het onderzoek gaan inzetten? Acht u het bestaande instrumentarium toereikend?

Vraag 6
Bent u bereid het initiatief te nemen tot het opstellen van een gedragscode, zodat deze als publieke standaard kan gaan functioneren? Zal de in het regeerakkoord aangekondigde gedragscode ook betrekking hebben op grof taalgebruik?

www.bondtegenhetvloeken.nl