Provincie Limburg

Limburgse scholieren maken kennis met technische studies in Aken

Dinsdag 8 mei bezochten 64 VWO-leerlingen van Limburgse middelbare scholen uit Parkstad (het Bernadinus College, het College Rolduc, het Eijkenhagen College en het Sintermeertencollege) en uit Sittard (het Trevianum) de informatica faculteit van de technische universiteit van Aken (de RWTH). Het bezoek maakte deel uit van de op 13 november 2006 getekende samenwerkingsovereenkomst tussen de RWTH, de Industrie- und Handelskammer Aachen (IHK) en de Provincie Limburg in het kader van de economische Versnellingsagenda. Onderwijs gedeputeerde Odile Wolfs sprak de leerlingen toe: Wij vinden het belangrijk dat Limburgse middelbare scholieren weten wat de RWTH-Aken te bieden heeft, net zoals jullie weten welke technische studies je in Eindhoven of Delft kunt studeren. Niet alleen omdat de RWTH zo dicht bij ligt en tot één van de beste technische universiteiten van Europa behoort, maar ook omdat je er in de praktijk de Duitse taal en cultuur leert. En dat komt je ook na je studie goed van pas, als je op zoek gaat naar werk.

Eén van de peilers van de samenwerkingsovereenkomst tussen de RWTH, de Industrie- und Handelskammer Aachen (IHK) en de Provincie Limburg is het verstevigen en uitbouwen van de samenwerking tussen Limburgse scholen en de RWTH. Kiezen voor een studie aan de RWTH in Aken betekent een meerwaarde voor de hele provincie. Het Limburgs bedrijfsleven heeft behoefte aan goed opgeleide mensen die de Duitse taal en cultuur goed kennen. Bovendien wil de Provincie Limburg een aantrekkelijke regio zijn voor jong en oud waar mensen graag willen (blijven) studeren, wonen en werken.

Het project vloeit voort uit het projectplan Bèta-Lyceum Parkstad van Onderwijsstichting St-Bernardinus. Dat plan heeft tot doel leerlingen kennis te laten maken met techniek en ze te stimuleren om techniek als vervolgstudie te kiezen.

Het Sint Maartenscollege (Maastricht) is begin april 2007 met 15 scholieren enkele dagen bij de Faculteit Geowetenschappen (RWTH) op bezoek geweest. Dit gebeurt in het kader van het Interregg-project People to people.

8-5-2007 16:34