Gemeente Hardenberg

Scholieren Zeven Linden stemmen over skatevoorziening Dedemsvaart

Meerderheid scholierenraad voor verplaatsing skatevoorziening

Op 8 mei bezocht een groep van ongeveer 40 leerlingen van VMBO De Zeven Linden uit Dedemsvaart het gemeentehuis. Daar bespraken zij - met bijstand van een aantal gemeenteraadsleden - een voorstel over het verplaatsen van de skatevoorziening in Dedemsvaart, van de huidige locatie naar De Kiefer. Hoewel het behandelde raadsvoorstel 'verzonnen' was, is dit onderwerp in werkelijkheid zeer actueel. In de vergadering van 22 mei behandelt de raad namelijk een voorbereidingsbesluit over de verplaatsing.

Naar aanleiding van de afronding van een schoolproject over politiek op 27 maart jl., waar ook enkele raadsleden bij betrokken waren, ontstond het idee om de leerlingen kennis te laten maken met de gang van zaken van de gemeenteraad. Op 8 mei, 8.30 uur was het zover. Een bus met leerlingen en enkele docenten arriveerde aan het Stephanusplein in Hardenberg.

Na een korte toelichting van hun werkzaamheden door burgemeester Meulman en wethouders Prinsse en Janssen, gingen de leerlingen in groepjes uiteen. Onder leiding van een raadslid bespraken zij het 'raadsvoorstel' en bereidden ze zich voor op de 'raadsvergadering' later die ochtend. De leerlingen waren vooraf verdeeld in voor- en tegenstanders. Samen met raadsleden gingen de leerlingen op zoek naar argumenten om met elkaar het debat aan te gaan.

Na een korte pauze startte de raadsvergadering. Raadslid Jaap Perlot speelde voor burgemeester en de raadsleden Henk Dogger en Kees Slingerland deden alsof zij wethouder waren. Raadslid Anja van Den Dolder speelde -als inspreker- een verontruste omwonende die vreesde voor haar woonrust én die van haar 32 katten!

De tegenstemmers legden de nadruk op het gegeven dat er veel meer voetballiefhebbers zijn en dat er nauwelijks skaters zijn. Waarom zoveel geld besteden aan zo'n kleine groep? Ook waren zij niet overtuigd van de veel geopperde sociale controle rond de nieuw skatebaan. Zeker niet door de omwonenden. Zij gaven nog als optie mee om in het nieuw te bouwen "Centrumgebouw" een inpandige skatevoorziening te realiseren.

Voorstanders gaven aan dat een skatevoorziening echt nodig is. Voor voetballiefhebbers is er al genoeg ruimte. Als er geen skatebaan meer is, zullen jongeren zich verspreid op straat gaan rondhangen en dat geeft misschien meer overlast. Met betrekking tot de vermeende overlast gaven zij aan dat aan alle regels wordt voldaan en dat er voldoende afstand is tussen de skatebaan en de woningen. En wat te denken van 32 katten! Ook moet meer geïnvesteerd worden in sport, omdat sport gezond is. Daarnaast wezen zij op de sociale controle die rond het nieuwe terrein kan plaatsvinden. De 'wethouder' gaf aan dat daarbij met name gedacht kan worden aan voorbijgangers (bezoekers zwembad, fietspad, pareerterrein) en minder aan de omwonenden zelf. Over een inpandige skatebaan gaf de wethouder aan het een sympathiek idee te vinden, maar dat de kosten daarvan te hoog zouden worden.

Nadat de leerlingen elkaar hadden geprobeerd te overtuigen van hun standpunten, werd overgegaan tot stemmen. Uiteindelijk besloot de raad met 21 voor en 15 stemmen tegen dat de verplaatsing van de skatebaan moet doorgaan.

Mede omdat het thema actueel was en sommige leerlingen van de Zeven Linden ook in werkelijkheid bij de verplaatsing van de skatebaan zijn betrokken, bleken de leerlingen erg enthousiast. De leerlingen vonden het geweldig om in de "echte grote stoelen van de raadszaal" te zitten en te spreken door de microfoons. Veel leerlingen vonden de vergadering heel erg leuk, met name de gedeelten waar zij zelf konden reageren op elkaar en de wethouders.

Ook het voorbereiden in subgroepen was geslaagd, omdat leerlingen het gevoel hadden dat hun inbreng serieus genomen werd. De raadsleden hebben hen goed voorbereid op de vergadering. Dat bleek ook wel tijdens de vergadering, want na de eerste schroom overwonnen te hebben, gingen de leerlingen helemaal op in de discussie.

Vanuit de school werd nog opgemerkt het heel plezierig om te merken dat zij welkom waren: zowel de burgemeester, griffiers, raadsleden en de wethouders bleken zeer betrokken bij leerlingen en wilden hen graag enthousiasmeren voor de politiek. Hier ontmoetten leerlingen en politiek elkaar en dat heeft mooie resultaten tot gevolg! Uiteraard werd ook door de raadsleden enthousiast gereageerd. Zeker voor herhaling vatbaar.

Op 24 april jl. vond eenzelfde programma plaats met een andere groep van 40 leerlingen van De Zeven Linden. Toen stemde de meerderheid van de 'raad' overigens tegen!