Gemeente Barendrecht

Persbericht

Martin Schreurs kandidaat-opvolger van wethouder Ett Schoehuizen

BARENDRECHT (dinsdag 8 mei) - Martin Schreurs is de kandidaat-opvolger van wethouder Ett Schoehuizen. Tijdens een bijzondere raadsvergadering op woensdag 30 mei aanstaande draagt de VVD-fractie Schreurs voor als kandidaat-wethouder aan de gemeenteraad. Wanneer de gemeente- raad instemt, wordt Schreurs dezelfde vergadering benoemd als opvolger van wethouder Ett Schoe- huizen. De huidige wethouder van onder meer financiën en jeugd- en jongerenwerk kondigde eind maart aan dat hij om gezondheidsredenen na ruim 11 jaar stopt als wethouder. Tijdens de openbare raadsvergadering op dinsdag 29 mei neemt wethouder Schoehuizen afscheid van de gemeenteraad.

De 54-jarige Martin Schreurs heeft veel ervaring in het openbaar bestuur. In de jaren '80 en '90 was Schreurs raadslid van de gemeente Culemborg, waaronder een periode als fractievoorzitter. In dezelfde gemeente was hij ook zes jaar wethouder en loco-burgemeester. In deze laatste rol is Schreurs zes maan- den waarnemend-burgemeester van Culemborg geweest. In 2004 is Schreurs een half jaar raadsgriffier geweest in de fusiegemeenten Nieuwkoop, ter Aar en Liemeer. Vervolgens is hij voor een periode van twee jaar wethouder geweest in de gemeente Vught. Tijdens zijn periodes als wethouder is Schreurs verantwoor- delijk geweest voor de portefeuilles financiën, economische zaken, grondbedrijf en samenlevingszaken. Schreurs is ervan overtuigd dat hij in Barendrecht zijn politieke en bestuurlijke ervaringen prima kan inzetten: "Barendrecht is een ontzettend mooie gemeente. Na een periode van grote groei is nu de uitdaging om maatschappelijke verbindingen te realiseren en in stand te houden."

Energiek en gedreven
Tijdens de selectieprocedure is gebleken dat Martin Schreurs over de juiste competenties beschikt. Fractie- voorzitter Wim van der Hoek heeft de kandidaat-wethouder de afgelopen weken goed leren kennen. "Martin Schreurs is een uitstekende en energieke kandidaat en hij is bijzonder gedreven. Hij beheerst het politieke spel tot in zijn vingertoppen. Ik heb hem leren kennen als een uitstekende manager met veel financiële ken- nis en met ervaring op alle overige terreinen. Hij luistert goed, is collegiaal, zoekt altijd draagvlak en hij kan helder formuleren. Tenslotte en niet onbelangrijk is Schreurs een liberaal in hart en nieren", aldus Van der Hoek.

Selectieprocedure
Martin Schreurs is gekozen als kandidaat-wethouder na een zorgvuldige selectieprocedure. De procedure is gevoerd door een selectiecommissie, met hierin John Bruens (voorzitter VVD Barendrecht), Ina Batenburg (vice-fractievoorzitter) en Wim van der Hoek (fractievoorzitter). Om een prima kandidaat te kunnen selecte- ren heeft de commissie in overleg met de raadsfractie een profielschets opgesteld. Ook zijn gesprekken gevoerd met leden van het Barendrechtse college, de raadsgriffier en Willibrord van Beek, Tweede Kamerlid en beheerder van een landelijke pool met VVD-talenten en ­bestuurders. In eerste instantie hebben zich zeven kandidaten gemeld. Deze kandidaten zijn getoetst aan de profielschets, het huidige collegeprogram- ma `Samen Wonen, Samen Werken, Samen Leven', de bestuursstijl van het huidige college en aan de por- tefeuilles van de huidige wethouder Ett Schoehuizen. Na enkele gespreksrondes heeft de selectiecommissie uiteindelijk twee kandidaten aan de VVD-fractie voorgedragen, waarna de fractie unaniem heeft gekozen voor Schreurs.

Noot voor de pers,