Nieuw-Vlaamse Alliantie


Delegatie EP roept op tot hervatting rechtstreekse betalingen aan Palestijnse Autoriteit (08/05/07)

Afgelopen week bezocht een delegatie van het Europees Parlement Palestina. Zij vraagt unaniem dat de Europese Unie de Palestijnse eenheidsregering bijstaat met alle mogelijke technische en politieke steun. Verder vraagt de Palestina-delegatie dat de rechtstreekse betalingen aan de Palestijnse Authoriteit zo snel mogelijk worden hervat.

Het bezoek van de Delegatie van het Europees Parlement kwam er naar aanleiding van de vorming van de Nationale Eenheidsregering en de herlancering van het Arabisch vredesinitiatief.

Als enige Vlaamse vertegenwoordigster van het Europees Parlement sprak N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels in Ramallah met President Abbas die benadrukte dat het voor Palestina zeer belangrijk is dat Europa de Palestijnse regering zo snel mogelijk erkent. De Delegatie had verder ook ontmoetingen met Eerste Minister Haniyeh, Parlementsleden, NGOs, bedrijfsleiders en vertegenwoordigers van de EU-Missie voor Grensbijstand in Rafah. De Delegatie stelde hierbij vast dat het programma van de nationale eenheidsregering beantwoordt aan de drie vereisten die door het Kwartet (VS, Israël, EU en Rusland) werden vastgelegd. De Delegatie roept de EU daarom op om haar volledige steun aan de Palestijnse regering te geven en bij het Kwartet te pleiten voor de erkenning van de regering.

Verder vragen de Europarlementsleden dat Israël de Palestijnse belastings- en douane-inkomsten aan de Palestijnse regering doorstort. De weigering om dit doen leidt ertoe dat duizenden leerkrachten en ambtenaren al maanden geen salaris meer ontvangen. De steeds strengere beperkingen op de vrijheid van beweging maken de sociale en economische situatie van de Palestijnen steeds meer precair. Ondanks de lancering van een tijdelijk betalingsmechanisme en de toegenomen financiering van projecten door de EU, is de crisis geëscaleerd.

Frieda Brepoels: "Als de Palestijnse regering niet snel de steun krijgt van de internationale gemeenschap, zal de situatie er snel op achteruitgaan en riskeren we dat het tot een gewelddadige confrontatie komt die in het hele Midden-Oosten repercussies zal hebben."

De Delegatie besprak verder ook de kwestie van de 11.000 Palestijnse gevangenen, de pogingen om de ontvoerde Israëlische soldaat Shalit te bevrijden, de dringende vrijlating van de BBC journalist Alan Johnston en - in het geval van de hervatting van de rechtstreekse hulpverlening
- de bereidwilligheid van de regering om opnieuw een degelijke administratie van de financiën van de Palestijnse regering uit te bouwen die transparantie en efficiëntie garandeert.

Auteur:
Europees Parlementslid
Frieda Brepoels

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02 284 58 62
E-post: fbrepoels@europarl.eu.int
Url: www.friedabrepoels.eu