Gemeente Zwolle

Oude Mars krijgt vorm


Datum uitgave: 08-05-2007
Honderd kavels voor woningen in het topsegment, dat is wat Zwolle wil realiseren in het gebied de Oude Mars. Het definitieve stedenbouwkundig plan is nu klaar. De gemeenteraad is gevraagd te reageren. De nieuwe wijk is zo ontworpen dat het een onderdeel wordt van landgoed Zandhove.

De open ruimten en routes van het landgoed Zandhove zijn doorgetrokken naar de nieuwe wijk. De woningen staan in groepen die aan de randen groen zijn en die de open ruimten omsluiten. De woningen zijn wel zichtbaar, maar niet dominant in beeld. Langs de Wijheseweg komt een beplante geluidswal, die het gebied een besloten karakter geeft. De sfeer van het landgoed komt tot uiting in de groene, ruime inrichting van het gebied: brede grasbermen, bosstroken, lanen en groene plekken.

Binnen het woongebied zijn verschillende accenten gelegd die passen bij de toekomstige bewoners. Uit het onderzoek naar de wensen van de toekomstige bewoners blijkt dat een deel op zoek is naar veel privacy en maximale vrijheid, terwijl een ander deel meer behoefte heeft aan samenhang in bebouwing. Het ontwerp van Oude Mars past bij beide groepen. Uit marktonderzoek is gebleken dat er voldoende markt is voor 100 kavels. Bij het tot stand komen van het ontwerp is een klankbordgroep nauw betrokken geweest.

Ontwerp
De meerwaarde van de locatie ligt voor een belangrijk deel in de ruime en groene opzet. Zo is de begrenzing van de tuin aan de openbare ruimte bij voorkeur open, maar in ieder geval groen. Er komen geen parkeerplaatsen aan de openbare weg. De kavels variëren van 1000 m2 tot 1500 m2. De woningen staan niet te dicht op elkaar, zijn maximaal drie lagen hoog, de oppervlakte van een woning op de kavel is maximaal 300 m2 en die van eventuele bijgebouwen maximaal 100m2. Er zijn geen voorschriften ten aanzien van architectuurstijl, kleur en materiaalgebruik. Wel zijn er algemene criteria om de kwaliteit te bewaken en er voor te zorgen dat het ontwerp past in de omgeving. De woningen moeten door een geregistreerde architect worden ontworpen.

De Oude Mars is het gebied dat wordt omsloten door landgoed Zandhove, de Wijheseweg en de wijk Gerenbroek. Aan de zuidkant van de stad dus, in de nabijheid van enerzijds de Sallandse natuur en anderzijds het bruisende stadshart. De ruime kavels maken deel uit van landgoed Zandhove, een prachtig gebied waarin water, bos en ruimte de kwaliteit van de bebouwing naar een hoog plan tillen. In een periode van vijf jaar worden de kavels voor particuliere bouw uitgegeven.

Bron: afdeling Communicatie