Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA laakt optreden Belgische overheid (08/05/07)

Palestijns minister wordt hardhandig toegang tot grondgebied geweigerd

Toen de Palestijnse Minister van sport -en jeugdbeleid Basem Naim eind vorige week op weg was naar Rotterdam om er de vijfde conferentie van de Palestijnen in Europa bij te wonen, werd hij bij zijn landing in Zaventem door de Belgische politie -en veiligheidsdiensten hardhandig aangepakt. (Het vliegtuig werd manu militari door gewapende veiligheidsagenten omsingeld en de Minister, beschouwd als een gevaar voor de veiligheid van de Nederlandse bevolking, werd verplicht vastgehouden in zijn stoel.)

De Nederlandse overheid had tijdens zijn vlucht een rechtmatig verkregen visum ingetrokken. De Belgische overheid en de Dienst Vreemdelingenzaken hadden geen andere keuze dan hiermee rekening te houden.

Het politieoptreden was echter buiten alle proportie, zeker gezien het feit dat het een democratisch verkozen Minister in functie betrof. Het bericht over deze aanpak kwam dan ook heel hard aan in Palestina. De Palestijnen voelen zich niet alleen in hun dagdagelijkse leven vernederd en gediscrimineerd door de Israëlische overheid, de behandeling die één van hun Ministers te beurt viel in de Europese Unie strooit nog meer zout in de wonde.

De Minister van Binnenlandse Zaken, Dewael, verantwoordelijk voor het optreden van zijn veiligheidsdiensten moet beseffen dat hij hiermee alle inspanningen op het terrein van zijn collega, de Minister van Buitenlandse zaken, De Gucht teniet doet. Enkele weken geleden tijdens zijn bezoek aan de Israëlische en Palestijnse overheid brak hij een lans voor een nieuw vredesinitiatief. Hij voegde de daad bij het woord en ontmoette, tegen alle Israëlische bezwaren in, zijn Palestijnse ambtsgenoot.

Minister Dewael kan dit ongeoorloofde optreden van zijn diensten niet zomaar dulden. N-VA eist een grondig onderzoek en excuses aan de Palestijnse Minister en aan de Palestijnse bevolking.

Auteur:
Europees Parlementslid
Frieda Brepoels

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02 284 58 62
E-post: fbrepoels@europarl.eu.int
Url: www.friedabrepoels.eu