Belgische Federale Overheid


08-05-2007

Nieuwe opvangwet asielzoekers

De nieuwe wet over de opvang van asielzoekers is zopas verschenen in het Belgisch Staatsblad. Voor het eerst worden duidelijke regels over asielopvang in één wet gebundeld.

De asielzoekers ontvangen voortaan materiële steun tijdens de hele asielprocedure.

Het andere belangrijke aspect van deze wet is de invoering van de opvang in stappen. Asielzoekers zullen eerst gedurende vier maanden in een collectieve opvangstructuur (een open opvangcentrum) verblijven. Daarna kunnen ze doorstromen naar een individuele opvangstructuur (een particuliere woning). Bedoeling is te vermijden dat asielzoekers, zeker families met kinderen, te lang in een centrum moeten verblijven. Fedasil, het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers, coördineert al deze opvangstructuren en waakt over de kwaliteit ervan.

De nieuwe wet bepaalt ook dat asielzoekers geïnformeerd moeten worden over hun rechten en plichten. Hiervoor ontwikkelde Fedasil een brochure in tien talen. Deze brochure zal vanaf 1 juni 2007 meegegeven worden aan elke nieuwe asielzoeker.

De opvangwet streeft naar een eenvormige en gelijke behandeling van asielzoekers. Kwetsbare groepen (minderjarigen, zwangere vrouwen...) krijgen bijzondere aandacht, zodat de opvang wordt afgestemd op hun persoonlijke situatie.

Meer informatie vindt u op www.fedasil.be.