B EN W BERICHTEN 2007 - 17 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 8 mei

Burgemeester

1. (08-05) Het college van B en W heeft besloten dat op zaterdag 22 september 2007 een ontvangst plaatsvindt in de Burgerzaal voorafgaand aan de Streetparade van de Nationale Taptoe. Die vindt voor de tweede keer plaats in Ahoy Rotterdam. Aan de Streetparade zullen circa 1000 muzikanten deelnemen. Namens het college zal de burgemeester met luitenant generaal H. Sonneveld, plv. Commandant der Strijdkrachten en de heer ir. E.H.M. van Dam, voorzitter Stichting Nationale Taptoe het défilé afnemen.

2. (08-05) Het college gaat ermee akkoord dat de Burgerzaal van het stadhuis beschikbaar wordt gesteld voor het afleggen van de ambtseed door nieuwe medewerkers in 2007, te weten op 13 juni, 5 september, 3 oktober, 31 oktober en 28 november.

Wethouder Jeugd, Gezin en Onderwijs

1. (08-05) Het college heeft besloten een bouwvoorbereidingskrediet beschikbaar te stellen voor de aanpassing van Blaak 31 (het "Cebeco-gebouw') voor de basisscholen Jan Prins en Willibrord. Genoemde scholen worden tijdelijk gehuisvest aan Slaak 45 en de Witte Hertstraat 1. Ook komt er tijdelijke aanvullende huisvesting in de buurt van het Oostplein voor de naschoolse opvang van deze scholen.

Wethouder Participatie en Cultuur

1. (08-05) Gezien de naamswijziging van Bibliotheek Rotterdam (voorheen Gemeentebibliotheek) d.d. 3 augustus 2006, heeft het college besloten de Organisatieverordening 2004 en het Integraal Mandaat- en Volmachtbesluit 2006 overeenkomstig te wijzigen.

2. (08-05) Het college heeft besloten de gemeenteraad een voorstel voor te leggen voor de afdoening van de motie Wijntuin over homo- en lesbische emancipatie (motie 2006/2826). Daarnaast heeft het college de gemeenteraad geïnformeerd over de inzet en voortgang van het homo- en lesbisch emancipatiebeleid.

3. (08-05) Het college heeft besloten tot het formeel aangaan van de overeenkomst "Samenleven in de Stad", wat voorheen het "SIS-project" werd genoemd. Het principebesluit daartoe was al eerder gevallen. Bij 'Samenleven in de Stad' gaat het om een uitwisseling van kennis tussen Rotterdam en de deelstaat Noord Rijn-Westfalen op het gebied van sociale cohesie en integratie.

4. (08-05) Het college heeft het uitvoeringsprogramma Integrale Aanpak Discriminatie en Uitsluiting vastgesteld. Het college draagt de boodschap dat discriminatie contraproductief is met kracht uit, want het bestrijden van discriminatie is een zaak van de gehele samenleving. Het college wil werken aan vergroting van kennis en weerbaarheid van potentieel gediscrimineerde groepen. Waar preventieve activiteiten niet werken, wil het college stimuleren dat aangifte wordt gedaan Het actieprogramma vormt tevens de basis voor de aansluiting van de gemeente Rotterdam bij het initiatief van de Unesco: the European Coalition of Cities against Racism (ECCAR).

5. (08-05) Het college gaat akkoord met de voortgang van het locatieonderzoek voor het Stadsmuseum. Zodra er een gefundeerde locatiekeuze is gemaakt, kan het museale concept nauwkeuriger worden gerealiseerd.

Wethouder Financiën, Sport en Buitenruimte

1. (08-05) Het college heeft een aantal beroepschriften tegen verzoeken om kwijtschelding van gemeentelijke belastingen afgehandeld.

2. (08-05) Het college heeft het definitieve ontwerp voor de uitbreiding van het Topsportcentrum goedgekeurd. De besluitvorming over de extra benodigde financiële middelen zal bij de behandeling van de kadernota in de gemeenteraad plaatsvinden. Directeur Sport en Recreatie heeft toestemming gekregen om het bouwplan verder af te maken, zodat de oplevering in 2008 niet in gevaar komt.

3. (08-05) Directeur Sport en Recreatie heeft van het college van burgemeester en wethouders volmacht gekregen voor het aangaan van een samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Rotterdam en het Albeda College, de Stichting Rotterdam Topsport, het Stadion Feijenoord en de Exploitatie Topsportcentrum B.V. Deze volmacht gaat met terugwerkende kracht in per 1 januari 2007 ten behoeve van de exploitatie van het Topsportcentrum Rotterdam.

4. (08-05) Het college heeft besloten om de raad voor te stellen de motie Van den Berg (D66) over het beschikbaar stellen van een proeflocatie voor regenwaterbuffers als afgedaan te beschouwen. Dit op basis van de resultaten van een extern advies hierover.

5. (08-05) Het college heeft een aantal standpunten vastgesteld voor de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van BV Gemeenschappelijk Bezit Evides (AvA-GBE) op 9 mei 2007. Het gaat onder meer over het vaststellen van de jaarstukken van GBE 2006, bestaande uit het jaarverslag en de jaarrekening en het verlenen van décharge aan statutair directeur GBE voor het gevoerde beleid.

Wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening

1. (08-05) Het college verklaart de bezwaren tegen een voorbereidingsbesluit voor grond gelegen aan het Couwenburg ongegrond. Het voorbereidingsbesluit maakt het mogelijk een bestemmingsplan voor te bereiden voor een tijdelijke dagopvangunit voor verslaafde dak- en thuislozen.

2. (08-05) Het college verklaart het bezwaar tegen het voorbereidingsbesluit voor gronden gelegen aan de Adrianalaan/Hoge Limiet niet ontvankelijk

3. (08-05) Het college stelt de raad voor een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden aan de President Rooseveltweg om een gronddepot op te kunnen richten.

4. (08-05) Het college stelt de raad voor een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden aan de Beijerlandselaan, de Laantjesweg en de Beverstraat om woningen, een winkel en een parkeervoorziening op te kunnen richten.

5. (08-05) Het college stelt de raad voor een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden gelegen aan de Schansweg. Voor de locatie zijn nog geen bouwinitiatieven bekend.

6. (08-05) Het college stelt de raad voor een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden gelegen aan de Burgemeester Baumannlaan en Baanweg. Voor de locatie zijn nog geen bouwinitiatieven bekend.

7. (08-05) Het college stelt de raad voor een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden gelegen aan de Burgemeester Baumannlaan. Voor de locatie zijn nog geen bouwinitiatieven bekend.

8. (08-05) Het college stelt de raad voor een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden gelegen aan de Duyvesteynhof. Voor de locatie zijn nog geen bouwinitiatieven bekend.

9. (08-05) Het college heeft besloten een aantal mensen hun restschuld van de gemeentegarantie kwijt te schelden.

Wethouder Economie, Haven en Milieu

1. (08-05) Het college van B en W heeft de startnotitie voor de Projectmilieueffectrapportage van de Golfbaan op de Noordpunt van de Oost-Abstpolder (NOAP) vastgesteld en de notitie vrijgegeven voor inspraak en advisering.

2. (08-05) Het college heeft besloten de wethouder Economie, Haven en Milieu te machtigen om alle formele handelingen te verrichten die noodzakelijk zijn om de Staat toe te laten treden als aandeelhouder in Havenbedrijf Rotterdam NV. (HbR). De toetreding is mogelijk gemaakt door de uitspraak van de Europese Commissie op 24 april 2007, dat er bij aandelenparticipatie van de Staat in Havenbedrijf Rotterdam NV. geen sprake is van staatssteun.

3. (08-05) Het college heeft het werkplan 2007 van de DCMR Milieudienst Rijnmond vastgesteld. In dit werkplan zijn de werkzaamheden beschreven die de DCMR in 2007 uitvoert voor de gemeente Rotterdam en de deelgemeenten.

Wethouder Verkeer, Vervoer en Organisatie

1. (08-05) Het college een brief vastgesteld aan een inwoner van Ijsselmonde die heeft geklaagd over de (deel)gemeentelijke dienstverlening.

2. (08-05) Het college heeft besloten de gemeenteraad voor te stellen om de Fabrieksstraat aan het openbaar verkeer te onttrekken. Door de samenvoeging van twee bouwblokken ten noorden en zuiden van de Fabrieksstraat, ontstaat de mogelijkheid een nieuwe verbindingsweg te maken. Deze wordt aangelegd tussen de Loofdakstraat en het Zwaanshals. Hierdoor kunnen bewoners nog steeds de gewenste bestemming bereiken, zonder dat men veel tijd kwijt is met omrijden.

3. (08-05) Het college heeft kennis genomen van de extra kosten die de realisatie van RandstadRailhalte Meijersplein met zich meebrengt. Het college dient een verzoek in aan het dagelijkse bestuur van de Stadsregio Rotterdam om deze kosten te financieren.

4. (08-05) Het college heeft de afspraken die voortvloeien uit het verslag van Maasstat Inburgering en Taaltrajecten) van 13 april 2007 vastgesteld.

5. (08-05) Het college heeft besloten tot een wijziging van de deelname aan de adviescommissie Luchtvaart (Commissie 21) met betrekking tot Rotterdam Airport. Het college heeft besloten om mevrouw L. Bekedam voor te dragen als nieuw lid namens de gemeente Rotterdam en om de directeur dS+V (met de mogelijkheid om door te mandateren) voor te dragen als lid in plaats van de heer Bulthuis.

Wethouder Werk, Sociale Zaken en Grotestedenbeleid

1. (08-05) Het college heeft besloten het preadvies van de Algemene bezwaarschriftencommissie op een bezwaarschrift inzake de Wet werk en bijstand gedeeltelijk gegrond te verklaren. De overige bezwaren worden in afwijking van dit preadvies maar conform de contramemorie van de directeur van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid ongegrond verklaard.

2. (08-05) Het college heeft de eigen aanpak vastgesteld t.a.v. de Rijksplannen om 40 stadswijken in Nederland te verbeteren (de zgn. Vogelaarwijken).

Schriftelijke vragen

(08-05) Het college heeft de beantwoording vastgesteld van de schriftelijke vragen van:

. Mevrouw A. Verwijs (Groen Links) over bejegening door SoZaWe. . De heer L. de Kleijn (Socialistische Partij) over leegstaande kantoren en woning in Rotterdam. . De heer A. Bonte (Groen Links) op 4 april 2007 over tewerkstellingsvergunningen aan Oost-Europeanen.


---- --