Gemeente De Bilt


Haalbaarheid multifunctionele accommodatie Hollandsche Rading onderzocht

Op dit moment heeft Hollandsche Rading een tijdelijke unit als dorpshuis ter vervanging van het bouwtechnisch afgekeurde dorpshuis. Het is de bedoeling dat er weer een permanent dorpshuis komt, waarin bij voorkeur alle haalbare functies worden ondergebracht waaraan in het dorp behoefte is. Daarmee wordt het nieuwe dorpshuis een zogeheten mfa (multifunctionele accommodatie).

De gemeente heeft in de loop van 2006 een concept voor zo'n m.f.a. nader uitgewerkt met het Comité Hollandsche Rading en de provincie Utrecht. Met de Provincie is in september 2006 in het kader van het project Leefbaarheid kleine kernen een convenant gesloten over investeringen in de kleine kernen van de gemeente De Bilt. Vertegenwoordigers van de provincie zijn om die reden bij de overleggen aanwezig geweest.

Onderzoek brengt gewenste en mogelijke functies in kaart

In december 2006 is het onderzoeksrapport "Een nieuwe schakel in Hollandsche Rading" uitgebracht. Burgemeester en wethouders hebben intussen ingestemd met het rapport, dat een eerste verkenning is. Het rapport brengt de gewenste en mogelijke functies, samenwerkingsverbandenvoor de mfa in kaart. Eén van de voornaamste conclusies uit het onderzoeksrapport is dat vooral sociaal-cultureel werk, kinderopvang en basisschool-gerelateerde activiteiten gehuisvest zouden kunnen worden in het nieuwe dorpshuis.

Een grote (gym/toneel)zaal is een belangrijke toegevoegde voorziening. Huisvesting van eerstelijns gezondheidszorg (fysiotherapeut en huisarts) die overigens ook bij uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning te gebruiken is, is ook gewenst, maar moet nog nader worden onderzocht. Ook is het interessant te bekijken of cliënten van een instelling die ondersteuning biedt aan kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking, kunnen worden betrokken bij het beheer van de mfa.

Het college heeft nu toestemming gegeven om na deze eerste verkenning het onderzoek een tweede fase te laten ingaan, waarin de haalbaarheid van de mfa preciezer onderzocht zal worden. Aanvullend onderzoek is nodig op onder andere functioneel, financieel, organisatorisch en stedenbouwkundig gebied. Verwachting is dat de tweede fase in het tweede kwartaal van 2007 afgerond kan zijn.

Bilthoven, 8 mei 2007