Microlux de onzichtbare hooroplossing voor jonge slechthorenden


Bijna helft mensen met verminderd gehoor jonger dan 65 jaar

HAARLEM, 20070507 -- Voor jongeren met een hoorprobleem is er nu een oplossing: de Microlux. Zo klein als een led-lampje, onzichtbaar te dragen en met een natuurlijk geluid. Het hoortoestel verdwijnt volledig in het oor; de oplossing voor jonge slechthorenden. In de drie jaar hiervoor is de Nederlandse vinding op proef verkocht en de gebruikers bleken razend enthousiast.

Steeds meer jongeren lijden aan gehoorschade, opgelopen in de disco of dankzij de MP3 die keihard aanstaat. Maar veel jongeren zijn huiverig om een hoortoestel te gebruiken; het zichtbaar dragen van een hoortoestel is niet cool. Maar het kleine Microlux toestelletje is voor hen een doorslaggevende reden om bij gehoorproblemen toch over te gaan tot aanschaf van een hulpmiddel.

Gêne en ijdelheid
"Bijna de helft van de mensen met een verminderd gehoor is jonger dan 65 jaar", zegt Rob Gelderloos, algemeen directeur van Alfonso Corti. "Maar in slechts 5% van de gevallen draagt men een hoortoestel. Onlangs hield GAIN, de brancheorganisatie voor de audiologische industrie, een onderzoek onder vijfhonderd jongeren van 16 tot 29 jaar. Daaruit blijkt dat ongeveer 71 procent van de jongeren zich bewust is van de risico's op gehoorschade bij te lange blootstelling aan lawaai, maar onderneemt geen actie om ellende te voorkomen. 85 procent van de jongeren vinden het een probleem als zij een hoortoestel moesten dragen. Onder jongeren zijn gêne en ijdelheid de belangrijkste remmers. Opvallend: bij mensen boven de 65 jaar met hoorproblemen draagt bijna 70 procent een hoortoestel.

Nederlandse vinding
De Microlux is een Nederlandse vinding en de afgelopen drie jaar zijn er met succes meer dan 3000 toestelletjes uitgeprobeerd in Duitsland en Nederland. Rob Gelderloos heeft de licentie om de Microlux in Nederland te produceren. Gelderloos biedt de Microlux aan via de winkels van Alfonso Corti. "Maar we gaan de Microlux ook via andere winkels aanbieden. In Duitsland is het apparaatje deze zomer al via de groothandel te krijgen", zegt Gelderloos.

Onzichtbaar dragen
De Microlux laat zich het best vergelijken met een contactlens. Ook die zit dicht op het oog, in tegenstelling tot een bril. De Microlux zit in de gehoorgang en is daardoor onzichtbaar te dragen. "Een ander groot voordeel is dat de drager de geluiden natuurlijker hoort. Bij reguliere toestellen bevindt de microfoon zich buiten de gehoorgang; dat is het wezenlijke verschil met de Microlux", zegt Gelderloos.

De wereld van hoortoestellen is volop in beweging. Het is een groeimarkt waarin het aanbod van hoortoestellen wordt bepaald door steeds mooiere en steeds kleinere toestellen. Gelderloos: Maar kleiner dan de Microlux worden ze niet gemaakt. Het toestelletje is daarom een uitkomst voor mensen die moeite hebben om een zichtbaar toestel te dragen."

Over Alfonso Corti
Alfonso Corti Audiciens dankt haar naam aan de Italiaanse zintuig-fysioloog uit de 17e eeuw. Zijn baanbrekende onderzoek stond aan de basis van de huidige wetenschap. Vandaar dat hij tot op de dag van vandaag een enorme bron van inspiratie is. De audiciens van Alfonso Corti zijn te vinden in Den Haag, Eindhoven, Groningen, Haarlem, Rotterdam en Zwolle. Meer informatie: www.alfonsocorti.com