Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht
Persbericht
12 maart 2007

Europa, de Grote Afwezige?
Internationaal congres ontwikkelt toekomstvisie voor Europa (9-11 mei)

Waar staat Europa wanneer vrede en politieke stabiliteit in de wereld worden bedreigd? Spant Europa zich wel voldoende in om de milieudoelstellingen uit het Kyoto-verdrag te realiseren? Hoe reageert Europa op de toenemende druk als gevolg van (illegale) immigratie? Kortom: heeft Europa haar belofte, zoals vijftien jaar geleden vastgelegd in het Verdrag van Maastricht, waargemaakt? Daarover discussiëren hooggeplaatste Europadeskundigen, zoals de spraakmakende Amerikaanse econoom en bestsellerauteur Jeremy Rifkin, staatssecretaris van Europese Zaken Frans Timmermans, voormalig Tanzaniaans president Benjamin Mkapa, oud-premier en hoge VN-vluchtelingencommissaris Ruud Lubbers en Lanxin Xiang, hoogleraar Internationale geschiedenis & politiek in Geneve, van 9-11 mei met elkaar en met de deelnemers tijdens de internationale conferentie Forum Maastricht 2007.

Vijftien jaar na de ondertekening van het Verdrag van Maastricht en vijftig jaar na het Verdrag van Rome is Europa niet meer weg te denken uit onze samenleving. De invloed van de EU op het dagelijks leven van mensen is steeds groter geworden. Bovendien wordt steeds grotere externe druk uitgeoefend op Europa om haar politieke en militaire rol in de wereld waar te maken. Toch lijken de Europeanen zelf nog steeds niet overtuigd van deze realiteit, getuige het Franse en Nederlandse 'nee' tegen de Europese Grondwet. Met Forum Maastricht hoopt de UM een bijdrage te leveren aan een nieuwe visie voor het Europa van de toekomst.

De conferentie start op woensdag 9 mei 2007 met de jaarlijkse Schuman lezing door Jeremy Rifkin. In zijn laatste internationale bestseller 'The European Dream: How Europe's Vision of the Future is Quietly Eclipsing the American Dream', beschrijft Jeremy Rifkin hoe de Amerikaanse droom steeds valer wordt, en een 'Europese droom' in veel opzichten beter in staat is om in te spelen op de maatschappelijke en economische uitdagingen van de 21e eeuw. Het congresprogramma bestaat verder uit drie keynote speeches en zes paneldiscussies, met gezaghebbende wetenschappers en politici uit Europa en andere continenten. Frans Timmermans, staatssecretaris van Europese Zaken in het nieuwe kabinet, houdt op 10 mei de openingsspeech. Journalist John Vinocur van de International Herald Tribune opent de tweede congresdag op 11 mei.

Ter gelegenheid van Forum Maastricht 2007 verschijnt in april 2007 het boek 'Reviewing Europe', met daarin essays over heden, verleden en toekomst van Europa. Op basis van oude en nieuwe ideeën, begrippen en zienswijzen over Europa formuleren de auteurs (waaronder oud-minister en voormalig vice-president van de Wereldbank Jo Ritzen, senator en Socires-directeur Jos van Gennip en wetenschappelijk directeur van het Duitsland Instituut Ton Nijhuis) antwoorden op de vraagstukken waar de Europese politiek hedentendage mee wordt geconfronteerd.

Forum Maastricht brengt politici, academici, beleidsmakers, NGO-vertegenwoordigers, studenten en geïnteresseerde burgers uit binnen- en buitenland samen voor een brede discussie over actuele Europese onderwerpen. De conferenties wil een bijdrage leveren aan een beter begrip van Europees burgerschap en aan de relatie tussen Europese en nationale parlementen. Forum Maastricht stimuleert de samenwerking tussen hoger onderwijs, onderzoeksinstituten en industrie. Forum Maastricht 2007 is de derde editie van deze conferentie.

Noot voor de pers:
Vertegenwoordigers van de media zijn van harte uitgenodigd om Forum Maastricht 2007 bij te wonen. Neem voor nadere informatie en aanmelding contact op met Caroline Roulaux, afdeling Communicatie &Relatiebeheer, tel 043 388 5229, e-mail caroline.roulaux@ssc.unimaas.nl Forum Maastricht biedt journalisten een media package, kijk daarvoor op de congreswebsite: www.unimaas.nl/forum-maastricht2007 De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/ Zie ook het Research Magazine voor meer interessant onderzoek aan de UM: http://www.unimaas.nl/researchmagazine

Maastricht University
Maastricht University is a Dutch university with a strong European and international outlook. Cherishing and stimulating talented people and creating opportunities for innovative education and research relevant to society's needs are core values of Maastricht University.