Radboud Universiteit Nijmegen


Persbericht

Pb 07 - 36
Nijmegen, 23 april 2007

Jan Pronk spreekt Tweede Robert Regoutlezing uit

9 mei 2007

Jan Pronk spreekt over internationale veiligheid, solidariteit en rechtvaardigheid

Jan Pronk spreekt op woensdag 9 mei 2007 de tweede Robert Regoutlezing uit aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Thema: de actuele mondiale veiligheidssituatie en hedendaagse kansen en bedreigingen voor de internationale rechtsorde. De lezing wordt georganiseerd door de 'Vriendenkring van Robert Regout' in samenwerking met de Radboud Universiteit, afdeling internationaal en Europees recht.

De lezing vindt plaats in de Aula van de Radboud Universiteit, Comeniuslaan 2, aanvang: 20.00 uur. De toegang is vrij.

Jan Pronk is voormalig speciaal gezant van de Verenigde Naties en oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking. Hij zal onder meer ingaan op de politieke en militaire crisis in Irak, de spanningen met Iran, Syrië en Noord-Korea, en de humanitaire crises in Darfur en Tsjaad. De heer Pronk zal zich uitspreken over de mogelijkheden voor een effectievere internationale rechtshandhaving en een meer daadkrachtige bescherming van de mensenrechten. Voorts zal de gastspreker zijn visie geven over de noodzaak van hervorming van het VN-systeem en nieuwe, doeltreffende vormen van peacekeeping.

De Robert Regoutlezing is bedoeld als levende nagedachtenis aan prof. mr. R.H.W. Regout. Deze was vanaf 1937 studentenmoderator te Nijmegen en werd in 1939 benoemd tot hoogleraar volkenrecht. Na de Duitse inval op 10 mei 1940 reisde prof. Regout stad en land af om advies te geven in de verwarringen van het moment en de mogelijkheden van verzet te bespreken. Begin juni 1940 publiceerde hij het gewaagde artikel 'De rechtstoestand in bezet gebied', waarin hij de bezetter vermaande het oorlogsrecht correct toe te passen. Op 1 juli van dat jaar werd hij gearresteerd door de Gestapo. In december 1942 overleed hij in Dachau.

In 2006 werd de eerste Robert Regoutlezing uitgesproken door Piet-Hein Donner, die het thema 'Recht en waarheid in deze wereld' vanuit een ethisch, sociaal en politiek perspectief gloedvol in de verf zette.

Noot voor de pers:

Robert Regoutlezing 2007 door Jan Pronk

Datum: 9 mei

Plaats: Radboud Universiteit Nijmegen, Aula, Comeniuslaan 4.

Tijd: 20.00 uur (ontvangst vanaf 19:30 uur)

Toegang: vrij

Informatie: Afdeling Internationaal en Europees recht, H. de Waele, e-mail: h.dewaele@jur.ru.nl, telefoon: 024-3615707 en www.robertregout.nl