Tweede Kamer der Staten Generaal

Den Haag, 27 april 2007/aw

?hoezo eu??
Opening interactieve tentoonstelling en scholierenwedstrijd in de tweede kamer

De voorzitter van de Vaste Commissie voor Europese Zaken Harm-Evert Waalkens, opent op woensdag 9 mei ? Europadag - om 16.00 uur de interactieve tentoonstelling ?Hoezo EU?? in de Statenpassage van de Tweede Kamer.

Deze tentoonstelling is georganiseerd door de Tweede Kamer naar aanleiding ?50 jaar Europa?. Doel van de tentoonstelling is middelbare scholieren bewust te maken dat ze een stem hebben in Europa. Door vijf thema?s te doorlopen vormen de bezoekers een mening over de Europese Unie en komen de bezoekers te weten waar, wanneer en hoe ze de besluitvorming van de Europese Unie kunnen beïnvloeden.

Voorafgaand aan de opening deelt staatssecretaris voor Europese Zaken Frans Timmermans prijzen uit aan de winnaars van een scholierenwedstrijd (aanvang prijsuitreiking
15.45 uur). Vmbo-leerlingen van scholen (naam van de scholen)uit Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, en Utrecht kregen de opdracht hun visie op de Europese Unie te visualiseren in een film van één minuut of een collage van één vierkante meter. Een deskundige jury zal de inzendingen beoordelen.

Op 9 mei zullen ruim 300 scholieren aanwezig zijn om te zien of hun inzending voor de scholierenwedstrijd in de prijzen valt en onderdeel wordt van de interactieve tentoonstelling. Een ?Euro-cabaret? en een optreden van een dj zijn tevens onderdeel van het programma. De presentatie is in handen van FunX radioverslaggeefster Tanja Jadnanansing.

De scholierenwedstrijd, georganiseerd door bureau Podium, is een gezamenlijk initiatief van de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland, het Bureau van het Europees Parlement in Den Haag, het ministerie van Buitenlandse Zaken en de vier grote gemeenten.

De jury bestaat uit voorzitter Frans Timmermans, Harm-Evert Waalkens, Europarlementariër Kathalijne Buitenweg en filmregisseur Bas van Wersch.

9 Mei is in alle lidstaten de Dag van Europa. Deze dag herinnert aan 9 mei 1950, toen de Franse minister van Buitenlandse Zaken Robert Schuman voor het eerst concreet over Europese samenwerking sprak.



Tweede Kamer der Staten Generaal