Gemeente Utrecht

tentoonstelling Groet uit Utrecht - toen en nu

Historische ansichtkaarten van Utrecht zijn leuk en ontroerend om naar te kijken. Maar het wordt nog leuker als je ziet wat er sindsdien is veranderd. Of juist niet. De Utrechtse fotograaf Werry Crone verzamelde de mooiste oude ingekleurde ansichtkaarten en maakte een eeuw later nieuwe foto's - vanuit dezelfde camerapositie. Dit resulteert in de tentoonstelling 'Groet uit Utrecht', vanaf 9 mei te zien in het Utrechtse stadhuis.

Werry Crone is sinds 1988 staffotograaf van het dagblad Trouw en bepaalt in hoge mate het fotografisch gezicht van deze krant. Zijn eerste fotoboek 'Lijn 11 naar de Uithof' verscheen in 1986 en gaf zijn kijk weer op het universiteitsleven. Het boek betekende een opstap naar de fotojournalistiek. Erkenning kreeg hij in 1995 toen hij 'Fotojournalist van het jaar' werd. In het seizoen 2002 en 2003 maakte hij een fotoboek over het getalenteerde toneelgezelschap 't Barre Land, als uitvloeisel van een opdracht van de Utrechtse Stichting Stedelijke Fotografie. Bij 'Groet uit Utrecht' hoort ook een gelijknamig fotoboek, dat ruimte biedt aan meer dan 50 oude prentbriefkaarten en 30 foto's. Dit boek verschijnt bij uitgeverij HannaBoek in Den Haag (ISBN 90 76915 18 0, prijs ¤ 19,95).

Deze tentoonstelling is gratis toegankelijk en gedurende de openingstijden van het stadhuis (Korte Minrebroederstraat 2 in Utrecht) van woensdag 9 mei tot en met vrijdag 1 juni te zien.


---

Noot voor de media:
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Monique van Veelen, bestuursondersteuning gemeente Utrecht, telefoon 030-2861153, of met Werry Crone, telefoon 030-6773796.