Renovatie oude woningvoorraad vermindert CO2 uitstoot

s-Hertogenbosch, 1 mei 2007
Volgens het EIB (Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid) bedraagt de renovatiemarkt voor zowel woningen als utiliteitsgebouwen 11 miljard Euro. Daarbij komt nog 8 miljard Euro voor onderhoud. De verwachte groei voor het komende jaar is 2%. Er valt op het gebied van renovatie en onderhoud nog veel te verbeteren. Dit blijkt uit de inzendingen voor de beurs Renovatie en Onderhoud 2007, die van 9 t/m 11 mei in de Brabanthallen s-Hertogenbosch wordt gehouden. Vele inzendingen spelen in op de extra impuls die de regering renovatie wil geven.

Energiekosten
De afgelopen 10 jaar zijn de energiekosten voor verwarming en warmtapwater in de bestaande woningbouw jaarlijks gemiddeld met 8% gestegen. Deze kosten beslaan een steeds groter deel van de woonlasten. De tentoonstelling -Energiebesparing kan- laat op de vakbeurs vijf renovatieprojecten zien, waarin met gelijke woonlasten nu, meer comfort en door beheersing van het energieverbruik voor de toekomst structureel lagere woonlasten zijn te realiseren.

CO2 uitstoot
De BouwhulpGroep uit Endhoven, gespecialiseerd in renovatie, heeft berekend dat de CO2-uitstoot voor bestaande woningen is 2,0 tot 2,5 keer zohoog is dan die van nieuwbouw. Na de uitvoering van renovatie kunnen de woningen gunstiger scoren dan nieuwbouw door gebruik te maken van bestaand casco en materialen. De woningcorporaties willen hierop inspelen door de komende 10 jaar het gasverbruik in hun woningvoorraad met ten minste 20% te verminderen.

Achterstand oude voorraad
Dat er nog heel wat gebeuren moet in de renovatiesector blijkt uit de volgende cijfers van de BouwhulpGroep:

- 20% van de oude woningvoorraad heeft te weinig luchtverversing;
- 25% heeft geluidshinder van de buren door te geringe geluidsisolatie;
- 50% heeft geen gevelisolatie;

- 60% bezit nog HR-ketel.

Nationale Renovatieprijs
Tijdens de opening van de beurs Renovatie en Onderhoud 2007 op 9 mei zal de Nationale Renovatieprijs worden uitgereikt. Uit de totaal 75 inzendingen zijn negen renovatieprojecten genomineerd. Er worden prijzen uitgereikt in 3 categorieën, Woningbouw Renovatie, Woningbouw Herbestemming en Utiliteitsbouw. De genomineerde projecten reiken oplossingen aan voor de problemen die zich in de renovatie voordoen. Zij zullen op de beurs geëxposeerd worden.

Studiebijeenkomsten
Tijdens de beurs zullen verspreid over de drie dagen studiebijeenkomsten worden gehouden. Op 9 mei komen visies op de toekomst van de voorraad aan bod, op 10 mei presenteren drie voorlopers binnen de corporatiesector hun ambities en resultaten bij de aanbieding van dienstverlening via internet. Op 11 mei is het onderwerp componentrenovatie. Hoe te komen tot productontwikkeling om een betere kosten-kwaliteitsverhouding te bereiken.