Onderwijs en jongeren centraal tijdens de Dag van Europa


03.05.2007 / 10:58 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Europees parlement den haag

Europees parlement den haag

Den Haag, 3 mei 2007

PERSVERKLARING

Onderwijs en jongeren centraal tijdens de Dag van Europa (9 mei)

Ook dit jaar vinden weer in Nederland tal van activiteiten plaats rond en op de Dag van Europa, 9 mei. Het Bureau Europees Parlement en de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland hebben dit jaar met name activiteiten rond jongeren en het onderwijs georganiseerd.

Tijdens dit belangrijke jaar voor Europa en de rol van Nederland daarin, willen wij graag een bijdrage leveren aan de bewustwording van mensen van de rol die zij kunnen spelen in de vormgeving van het Europa dat zij willen. Onze bijeenkomsten zijn dan ook openbaar toegankelijk en laagdrempelig van opzet. Hieronder volgt een overzicht van onze activiteiten.


- Europa in 1 minuut of op 1 m2: Waar denk jij aan bij Europa? VMBO-leerlingen uit de vier grote steden beantwoordden deze vraag in een scholenwedstrijd door middel van een filmpje van één minuut of op een m2. Op 9 mei om 15.00 uur zullen 300 scholieren bijeenkomen in de Statenpassage van de Tweede Kamer om te zien welke inzending in de prijzen valt. Aansluitend opent de Tweede Kamer om 16.00 uur de interactieve tentoonstelling 'Hoezo EU?'. Doel van de tentoonstelling is middelbare scholieren bewust te maken dat ze een stem hebben in Europa. (Open voor publiek op vertoon van legitimatiebewijs, zie www.tweedekamer.nl)


- Finale ROC Debat toernooi: Op woensdag 9 mei vindt op de Hogeschool Inholland in Rotterdam tussen 13.00 en 18.00 uur het eerste landelijke ROC Debattoernooi plaats. De zestien beste teams uit heel Nederland zullen in verschillende debatrondes de verbale strijd aangaan om de titel ROC Debatkampioen 2007! Het toernooithema is Europa. (Open voor publiek, zie www.debatinstituut.nl/roc)


- Europadag in de scholen: In samenwerking met Burgemeesters en andere Gelderse politici, zullen ambtenaren werkzaam bij de Europese Commissie gastlessen verzorgen voor de leerlingen bij verschillende middelbare scholen. De regio Gelderland is één van de deelnemers in het project 'Europadag in de scholen' dat 18 lidstaten en 59 regio's omvat. Voor een overzicht van de deelnemende scholen kijkt u op ec.europa.eu/europeaid/9-may-initiative/pdf/participating(underscore)schools(underscore)en.pdf


- De avond van Europa: Op 8 mei gaan jongeren in debat met prominente politici en denkers over de toekomst van de Europese Unie. Deelnemers zijn onder andere staatssecretaris voor Europese Zaken Frans Timmermans en europarlementariërs Max van den Berg (PvdA) en Erik Meijer (SP). Om middernacht wordt de 'Dag van Europa' ingeluid met champagne en een feest. De avond in Europa zal worden gehouden in Tivoli de Helling in Utrecht. Aanvang om 20.00. (Open voor publiek, zie www.jeugdraad.nl/agendaitem.php?item=460 )

Ook anderen organiseren op en rond 9 mei feestelijke activiteiten, zoals:
- de Nacht van Europa in Amsterdam, georganiseerd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken (9 mei)

- de opening van het Montesquieu Instituut, een samenwerkingsverband van een aantal universiteiten rond Europese democratie in Den Haag (9 mei).
- Circus Europa van PvdA fractie in het Europees Parlement: Groot festival over Europese politiek, kennis en cultuur op het Barlaeus Gymnasium in Amsterdam, met daarbij ook de lancering van de website 'Europa in de buurt', die de effecten van Europese samenwerking zichtbaar maakt via Google Earth. (12 mei)

- Forum Maastricht Conference met als titel 'Europe, the big absentee, striving to realise its potential', op de universiteit van Maastricht (9-11 mei)
- MTV Coolpolitics Europa debat in la Bonbonnière, Maastricht (9 mei)

Voor meer informatie over deze en andere activiteiten op 9 mei verwijzen wij u graag naar www.europanu.nl.

34) Noot voor de pers
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Leon Peijnenburg (persattaché Bureau Europees Parlement), leon.peijnenburg@europarl.europa.eu, tel. 070-3135400 of Ramon van Barneveld , Vertegenwoordiging Europese Commissie, ramon.van-barneveld@ec.europa.eu, tel. 070-3135300