Amsterdam RAI

Persinformatie

Art Amsterdam afspiegeling van turbulente ontwikkelingen in de internationale hedendaagse kunst

Woensdag 9 tot en met zondag 13 mei in Amsterdam RAI

Art amsterdam 2007:

HéT HEdendaags kunstpodium INTERNATIONALER DAN OOIT

Art Amsterdam, hét podium voor hedendaagse kunst en voorheen de KunstRAI, is met 125 galerieën volgeboekt en ziet er veelbelovend uit. Onder de 125 toonaangevende galerieën bevindt zich de top van de Nederlandse galeriewereld die de actuele ontwikkelingen in de hedendaagse, internationale kunst toont. Daarnaast is het aantal buitenlandse galerieën gestegen tot 31, afkomstig uit België, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Denemarken, Zwitserland, Polen, Korea en de Verenigde Staten. Kunstliefhebbers kunnen op Art Amsterdam hun hart ophalen. Zo verzorgt de Rijksakademie de centrale tentoonstelling 'Berlin - Amsterdam' met werk van ex-deelnemers die op dit moment in Berlijn wonen en werken, gekozen door de Duitse topverzamelaarster

Erika Hoffmann. Ook is er een presentatie van het nieuwste werk van Jeroen Henneman,

deze solotentoonstelling is ingericht door Rudi Fuchs.

De meest veelbelovende jonge kunstenaar op de beurs ontvangt de prestigieuze Thieme Art Award; het werk van de vijf genomineerde jonge talenten is te zien op de beurs. Verder zijn

er 20 solopresentaties van kunstenaars, dagelijks gratis rondleidingen en talkshows over actuele onderwerpen op het centrale terras. Op vrijdag 11 mei is er een speciale Dag voor beginnende kunstverzamelaars. Kunstliefhebbers-, kijkers en kopers zijn van woensdagavond 9 tot en met zondag 13 mei van harte welkom in de Parkhal van Amsterdam RAI.

'Berlin - Amsterdam' van de Rijksakademie
Elk jaar maakt Art Amsterdam ruimte voor een verrassende tentoonstelling centraal op de beursvloer. Dit jaar is de eer aan de Rijksakademie, die onder de titel 'Berlin - Amsterdam' werk laat zien van ex-deelnemers die op dit moment werkzaam zijn in Berlijn, waaronder Tjebbe Beekman, Mathilde ter Heijne, Alexandra Leykauf, Mathilde Rosier, Bojan ?ar?evi? en Marike Schuurman. De presentatie bestaat uit schilderijen, tekeningen, installaties, video en fotografie, gekozen door de Duitse topverzamelaar Erika Hoffmann uit Berlijn.

Opvallend veel Aziatische kunst
Er zijn dit jaar opvallend veel presentaties met Aziatische kunst. Zo brengt Canvas jonge Japanse kunstenaars en Skape, een jonge galerie uit Korea, Koreaanse kunst. Nico Delaive presenteert de jonge Japanse kunstenares Ayako Rokkaku, die op de preview 'live' gaat werken aan haar schilderijen. Rob Malasch Studioos brengt Guo Jin en Willem Kersseboom toont ondermeer de Chinese kunstenaars Yuli en Liu Zengh. Last but not least maakt Willem Baars een hele speciale presentatie in een door buro Concrete ontworpen stand, met werk van de zeer gewilde Indiase kunstenaars Jitish Kallat, Riyas Komu en Bose Krishnamachari.

Dagelijks gratis rondleidingen
Om een goed beeld te krijgen van het gevarieerde aanbod op Art Amsterdam is een rondleiding uitermate geschikt. De Mondriaan Stichting biedt in haar Kunstkoop-stand gratis rondleidingen over de beurs aan. Iedere bezoeker kan zich dagelijks om 12, 14 en 16 uur aanmelden voor zo'n rond-leiding van een deskundige, die in ongeveer een uur uiteenlopende hoogtepunten van de beurs belicht.

Gratis naar 12 kunstinstituten in Amsterdam
Art Amsterdam is het kloppende hart van Tijdelijk Museum Amsterdam. Alle bezoekers van Art Amsterdam ontvangen een passe-partout waarmee ze in de week van de beurs gratis toegang hebben tot Tijdelijk Museum Amsterdam, dat bestaat uit 12 vooraanstaande hedendaagse kunstinstituten in Amsterdam: De Ateliers, De Balie, Foam_ Fotografie Museum Amsterdam,

Huis Marseille, Het Reservaat, Lloyd Hotel & Culturele Ambassade, Nederlands Instituut voor Mediakunst Montevideo/TBA, SKOR - de Inkijk, Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, Smart Project Space, Stedelijk Museum CS en W139. Overal zijn performances, installaties en rondleidingen.

In De Balie zijn dagelijks discussies over actuele ontwikkelingen in de kunstmarkt. Kijk voor het complete programma op www.tijdelijkmuseumamsterdam.nl.

Twintig solo's
Op Art Amsterdam is werk van zo'n 750 kunstenaars te zien. Elk jaar wordt gestreefd naar een aantal solopresentaties, omdat ze een goed beeld van het werk van één kunstenaar geven en rustpunten op de beursvloer zijn. Zo'n twintig galerieën brengen dit jaar een solotentoonstelling, waaronder PARC-Editions met Jeroen Henneman, Van Zoetendaal Gallery met Gabor Ösz, Galerie Maria Chailloux met Gijs Frieling, Jaski met Rob Scholte en RAM met Roos Theuws.

Thieme Art Award voor jong talent
De meest veelbelovende jonge kunstenaar ontvangt de Thieme Art Award. Iedere deelnemende galerie aan Art Amsterdam kan een kunstenaar tot 35 jaar aandragen. Deze prestigieuze prijs, voor de vijfde keer uitgereikt, bestaat uit het produceren van een full colour catalogus en een presentatie van het werk op Art Amsterdam. Alle vijf genomineerden zijn te zien op Art Amsterdam 2007.

De winnares van vorig jaar, Martina Sauter die vertegenwoordigd wordt door Kunstraum Marion Scharmann uit Keulen, presenteert haar werk in een solostand op de beurs. De jury bestaat dit jaar uit Ann Demeester (directeur van De Appel in Amsterdam), Gerrit Willems (directeur CBK Dordrecht) en Leontine Coelewij (curator Stedelijk Museum Amsterdam).

Beginnende verzamelaar in de schijnwerper
Beginnende kunstverzamelaars staan ook dit jaar in de schijnwerpers. Op de succesvolle Dag voor de beginnende verzamelaar, vrijdag 11 mei, worden zo'n honderd 'beginnende kunstverzamelaars' uitgenodigd om een dag op Art Amsterdam door te brengen. Ze worden deskundig begeleid door gerenommeerde kunstverzamelaars, aan wie ze advies kunnen vragen over het fenomeen verzamelen en alles wat daarbij komt kijken.

www.artamsterdam.nl
Alle actuele informatie is te vinden op www.artamsterdam.nl. Art Amsterdam 2007 is van woensdag

9 tot en met zondag 13 mei in de Parkhal (Hal 9) van Amsterdam RAI. Op woensdagmiddag 9 mei is er vanaf 14 uur een voorbezichtiging voor vertegenwoordigers van de pers, en vanaf 15 uur een preview voor speciale genodigden. De beurs is op woensdag 9 mei voor het publiek open van 18 tot 22 uur; van donderdag 10 tot en met zondag 13 mei van 11 tot 19 uur en op vrijdagavond 11 mei doorlopend tot 21 uur. De toegangsprijs bedraagt E 15 per persoon, houders van CJP/Pas 65 en studenten betalen E 10. Kinderen tot 12 jaar hebben, mits onder begeleiding, gratis toegang. Vanaf 17 uur is de toegangsprijs E 7,50 (behalve op woensdag 9 mei).

Amsterdam, mei 2007

Noot voor de redactie /

Amsterdam RAI