Tweede Kamer der Staten Generaal

tweede kamer der staten-generaal

den haag, 3 mei 2007

de opening op 9 mei 2007

interactieve tentoonstelling
hoezo eu?

hoezo eu?

Naar aanleiding van de 50ste verjaardag van Europa heeft de Tweede Kamer de interactieve tentoonstelling Hoezo EU? georganiseerd. `Hoezo EU?' is speciaal ingericht voor middelbare scholieren en staat in de Statenpassage van de Tweede Kamer. Doel van de tentoonstelling is scholieren ervan bewust maken dat ze een stem hebben in Europa. Door vijf thema's te doorlopen vormen de bezoekers een mening over de Europese Unie en komen de bezoekers te weten waar, wanneer en hoe ze de besluitvorming van de Europese Unie kun- nen beïnvloeden.
Hoezo EU? is interactief: de tentoonstelling geeft niet alleen informatie, maar vraagt de scholieren ook om een bijdrage. Scholieren kunnen in een filmpje reageren op stellingen, politici benaderen en polls invullen. Bijdra- gen van scholieren worden onderdeel van de tentoonstelling. bezoek de tentoonstelling!
Hoezo EU? is zowel individueel als in groepsverband te bezoeken van 9 mei tot 21 december 2007. Wanneer individuele bezoekers of groepen op eigen gelegenheid de Kamer en de tentoonstelling willen bezoeken kun- nen zij zich met legitimatiebewijs melden aan de bezoekersingang: Lange poten 4, te Den Haag. Indien de wens bestaat een bezoek aan `Hoezo EU?' te combineren met een rondleiding door de Tweede Kamer, dan kan een afspraak gemaakt worden via de afdeling bezoekers en informatie: 070-3183055.

de opening op 9 mei
Op woensdag 9 mei 2007 opent de voorzitter van de vaste commissie voor Europese Zaken Harm-Evert Waalkens de interactieve tentoonstelling Hoezo EU? De opening van deze EU-belevingsroute is gekoppeld aan de prijsuitreiking van een scholierenwedstrijd over Europa. Vmbo-leerlingen van scholen uit de vier grote steden kregen de opdracht hun visie op de Europese Unie te verbeelden in een filmpje of een collage. Ruim 300 scholieren zijn 9 mei aanwezig om te zien of hun inzending in de prijzen valt. Een vijfkoppige jury onder leiding van staatssecretaris voor Europese Zaken Frans Timmermans zal de inzendingen beoordelen. De wedstrijd is georganiseerd door het bureau Podium. Het is een initiatief van de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland, het Bureau van het Europees Parlement in Den Haag, het ministerie van Buitenlandse Zaken en de vier grote gemeenten.

programma 9 mei
15.00 uur Opening en introductie jury scholierenwedstrijd 15.25 uur Juryberaad, eurocabaret en optreden van een dj 15.45 uur Uitslag scholierenwedstrijd
16.00 uur Opening Hoezo EU? door Harm-Evert Waalkens, voorzitter van de vaste commissie voor Europese Zaken in de Tweede Kamer 16.30 uur Afsluiting en borrel
samenstelling jury
Frans Timmermans (staatssecretaris voor Europese Zaken) Harm-Evert Waalkens (Kamerlid, voorzitter vaste commissie voor Europese Zaken) Kathelijne Buitenweg (Europees Parlementslid) Bas van Wersch (filmregisseur)
Alexandra Tan (jeugdburgemeester Madurodam) voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Marjoeska Ponsioen, Hoofd Dienst Communicatie Tweede Kamer, telefoon 070 ­ 318 3163, e-mail: m.ponsioen@tweedekamer.nl.
Indien vertegenwoordigers van de pers de opening willen bijwonen kan men zich aanmelden bij de stafdienst Voorlichting, Annemieke van Willigen, 070 ­ 318 2170 of voorlichting@tweedekamer.nl.


---- --