Wageningen Universiteit

"holbewonende herbivoren" Ir. J.J.A. Dekker : "Holbewonende herbivoren"

9 mei 2007 13:30

Onderdeel: Wageningen Universiteit

Locatie: Aula, gebouw 362, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
Organisatie: Wageningen Universiteit

Promotor: prof.dr. H.H.T. Prins (Resource Ecology)
Co-Promotor: Dr. S.E. van Wieren

Kleine herbivoren zoals konijnen, marmotten of fluithazen maken door hun grazen ruimtelijke patronen in de vegetatie rond hun holen. Op 9 mei 2007 verdedigt Ir. Jasja Dekker (Resource Ecology Group, Wageningen University), zijn proefschrift dat gaat over dergelijke âholbewonende herbivorenâ.

Door experimenten met konijnen toonde hij aan dat het opletten voor predatoren deze patronen veroorzaakt: dit kost eettijd, naarmate het dier verder van de burcht is. Het dier eet daardoor het liefst dicht bij de burcht. Dit kan echter alleen als de vegetatie groeit: neemt dit aan het eind van het jaar af, dan moeten de dieren zich verder van de burcht begeven. Daarbij neemt vegetatie ook in kwaliteit af, waardoor ze meer tijd moeten besteden aan grazen. Mathematische modellen voorspellen dat dit tot lagere dichtheden kan leiden, maar dat begrazing door grote herbivoren dit kan tegengaan. Ir. Dekker toonde ook aan dat grote grazers de holbewonende herbivoren ook beïnvloeden doordat ze vegetatiehoogte veranderen: dit zorgde voor een verschuiving van het activiteitenpatroon.

De ruimtelijke variatie in begrazing door holbewonende herbivoren leidt tot variatie in vegetatiestructuur, en in potentie ook tot variatie in soortsdiversiteit. Daarom zijn deze herbivoren een belangrijke aanvulling van begrazing door grote grazers.

Titel proefschrift: "Rabbits, refuges and resources. How foraging of herbivores is affected by living in burrows"


Zie het origineel
Directe internet uitzending van de promotie