PvdA Europees parlement


'Werk aan de winkel in het Europa-onderwijs'

9 mei 2007

Kennis over de EU ontbreekt bij veel jongeren. Een gebrek aan aansprekend onderwijs staat meningsvorming een levendig publiek debat in de weg. Leerboeken zijn vaak saai en theoretisch. Daarom schreef PvdA-europarlementariër Max van den Berg het boek 'Werkplaats Europa. Uit de praktijk van een europarlementariër'. Op Europadag presenteert hij het boek aan onderwijsminister Ronald Plasterk op het Citycollege in Den Haag.

Volgens Max van den Berg is er beter onderwijs nodig over de EU dat echt is toegesneden op jongeren. Met zijn boek wil hij daaraan bijdragen. Het gratis boek, bedoeld voor scholieren van de laatste klassen VWO en het eerste jaar HBO, is geschreven op basis van gesprekken met scholieren. "Tijdens die gesprekken bleek dat er bij de jeugd wel degelijk interesse is in Europa. Zij zijn de volgende generatie en begrijpen heel goed dat je in een globaliserende wereld samen sterker staat," aldus Van den Berg.

Om de stof aansprekend te maken, wisselt Van den Berg een overzicht van de werking van de EU af met verhalen over de dagelijkse praktijk van zijn werk, bijvoorbeeld met citaten uit zijn weblog, actuele voorbeelden en verwijzingen naar relevante websites. Ook wordt elk hoofdstuk afgesloten met vragen en opdrachten.

De scholen die hebben meegewerkt aan het boek zijn het City+ College in Den Haag en het Accent College Groen van Prinsterer in Vlaardingen. Het resultaat is in pdf-bestand bijgevoegd.

Op zaterdag 12 mei signeert Van den Berg om 17.15 uur exemplaren van zijn boek op het PvdA-Europafestival Circus Europa in het Barlaeus Gymnasium aan de Weteringschans 29-31 in Amsterdam.