FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: acties voor de boeg in branche scheepsbenodigdheden voor goede cao

FNV Bondgenoten heeft vandaag de werkgevers hebben de onderhandelingen over een nieuwe cao voor de branche zeilmakerijen, dekkledenvervaardiging, dekkledenverhuur, scheepstuigerijen en scheepsbenodigdheden (verenigd in SZS) een ultimatum gesteld. Gaat SZS voor donderdag 10 mei, 07:00 uur 's morgens niet in op de eisen van de bond, dan volgen acties.

FNV Bondgenoten eist een tweejarige cao van 1 april 2007 tot 1 april 2009 met loonsverhogingen van 3% per april 2007 en 3% per april 2008. Ook wil de bond dat de WGA-premie niet wordt verhaald op de werknemer en wil de bond een bijdrage in de ziektekostenpremie van EUR 30,--.

Bestuurder Jeanette Brouwer van FNV Bondgenoten: "De werkgevers willen een flexibilisering van de werktijden door op jaarbasis een gemiddeld aantal te werken uren af te spreken. In rustige tijden worden mensen dan naar huis gestuurd. En als het watersportseizoen is aangebroken, kan dit leiden tot werkweken van 60 uur. Het wordt hollen of stilstaan voor de werknemers. De branche kampt met een ernstig tekort aan vakmensen en heeft moeite met het aantrekken van jongeren. Met de huidige voorstellen maken de werkgevers werken in de branche allesbehalve aantrekkelijk."

De onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de scheepsbenodigdheden liepen eind maart vast.

In de branche zeilmakerijen, dekkledenvervaardiging, dekkledenverhuur, scheepstuigerijen en scheepsbenodigheden werken circa 1.300 mensen. Met name in de regio's Rotterdam en Friesland is een groot aantal bedrijven gevestigd. Grote bedrijven in de branche zijn Kwint (vestigingen in Groningen en Rotterdam), Mennens (diverse vestigingen in het land), Lammerts en Van Bueren in Utrecht, De Vries in Lemmer en Wiefferink in Oldenzaal.

---