Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44
2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl
2513AA22XA

Uw brief 2060712710 Ons kenmerk UB/K/2007/15009 Datum 9 mei 2007 Onderwerp Kamervraag/vragen van het lid Ulenbelt (SP)

Hierbij zend ik u de antwoorden op de Kamervragen van het lid Ulenbelt (SP) over de sollicitatieplicht bij ziekte gedurende werkloosheid.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. J.P.H. Donner)

Ons kenmerk UB/K/2007/15009


2060712710

Vragen van het lid Ulenbelt (SP) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de sollicitatieplicht bij ziekte gedurende werkloosheid (Ingezonden 18 april 2007)


1
Acht u de interne instructie van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) en de mailing aan de cliënten van het UWV met een WW-uitkering dat de sollicitatieplicht gedurende ziekte in stand blijft 1) in overeenstemming met de wijziging van de WW zoals die per 1 mei 2007 van kracht wordt? Zo ja, waarom?

Antwoord:
Ja.
De wijziging van de Werkloosheidswet (WW), die per 1 mei 2007 van kracht is geworden, ziet erop dat op de zieke werkloze tijdens de eerste dertien weken van de ziekte zowel de WW als de Ziektewet (ZW) van toepassing is. De werkloze ontvangt geen ZW-uitkering, maar moet wel aan de uit die wet voortvloeiende verplichtingen voldoen. Eén van die verplichtingen is dat de zieke werkloze die in staat is passende arbeid te verrichten, verplicht is te trachten deze arbeid te verkrijgen en, als hij daartoe in de gelegenheid wordt gesteld, deze arbeid te verrichten (artikel 30 van de ZW). Deze verplichting komt in sterke mate overeen met de op grond van de WW geldende verplichting dat de uitkeringsgerechtigde in voldoende mate moet trachten passende arbeid te vinden. Bij de beoordeling of een zieke werkloze voldoet aan zijn verplichting om naar vermogen te blijven solliciteren, houdt het UWV rekening met de beperkingen die voortvloeien uit de ziekte.


2
Waarom geeft het UWV geen mededeling in zijn mailing onder welke omstandigheden het niet solliciteren tijdens ziekte wel of niet tot sancties leidt? Kunt u deze duidelijkheid verschaffen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord:
Er is bewust geen categorale ontheffing van de sollicitatieplicht geïntroduceerd, omdat dit zou betekenen dat de zieke werkloze niet verplicht is naar arbeid te zoeken. Er is door het UWV nadrukkelijk niet gekozen voor een (limitatieve) opsomming van de omstandigheden, die kunnen leiden tot het tijdelijk niet of in verminderde mate solliciteren. Bij de beoordeling van de sollicitatie-inspanningen van de zieke WW-gerechtigde wordt rekening gehouden met de beperkingen die uit de ziekte voortvloeien en de mogelijkheden van betrokkene. Geheel in lijn met de wettelijke afspraken over sollicitatieplicht voor niet-zieke werklozen is gekozen voor maatwerk. De re-integratiecoach WW bepaalt in samenspraak met de cliënt in elk individueel geval het sollicitatievermogen, rekening houdend met zijn ziekte en maakt daarover afspraken met de cliënt.

---

Ons kenmerk UB/K/2007/15009

Indien om medische redenen niet tot afspraken kan worden gekomen, dan vraagt de re- integratiecoach direct medisch advies. Een medisch advies wordt altijd door een verzekeringsarts gegeven. Daarmee verschaft het UWV aan de cliënt voldoende duidelijkheid.


3
Geldt de sollicitatieplicht onder alle omstandigheden van de ziekte? Wanneer wel en wanneer niet? Wie beoordeelt dit bij het UWV?

Antwoord:
Uitgangspunt is dat, conform de wetgeving, de sollicitatieplicht tijdens ziekte van kracht blijft. Deze plicht moet wel in balans zijn met het sollicitatievermogen van de zieke WW- gerechtigde. In de situatie dat de werkloze door ziekte minder dan voorheen in staat is aan zijn sollicitatieverplichting te voldoen, moet het UWV beoordelen of de werkloze met inachtneming van zijn beperkingen in voldoende mate tracht passende arbeid te vinden. In die situaties waarin de zieke werkloze door ernstige ziekte zodanige beperkingen ondervindt dat hij in het geheel niet meer in staat is te voldoen aan zijn sollicitatieplicht, kan het UWV deze en andere verplichtingen tijdelijk buiten beschouwing laten. De re-integratiecoach houdt dus nadrukkelijk rekening met beperkingen die het solliciteren tijdelijk of blijvend verhinderen. Indien tijdens het gesprek blijkt dat betrokkene van mening verschilt met de re-integratiecoach over het sollicitatievermogen, zal altijd een medisch advies gevraagd worden. Bij een ziekte van langer dan vier weken wordt altijd medisch advies uitgebracht.


4
Wilt u het UWV opdracht geven om aan cliënten op voorhand duidelijkheid te verschaffen over ziekmeldingen die wel of niet leiden tot het opheffen van de sollicitatieplicht? Zo ja hoe zal die luiden? Zo neen, waarom niet?

5
Deelt u de mening dat de mailing van het UWV op zijn minst een indicatie zou moeten geven hoe en op welke wijze rekening wordt gehouden met de beperkingen bij ziekte? Waarom niet?

Antwoord:
Het op voorhand verschaffen van duidelijkheid omtrent ziekmeldingen die wel of niet leiden tot opheffing van de sollicitatieplicht, is niet mogelijk omdat rekening wordt gehouden met de individuele omstandigheden en afspraken met de cliënt. Het UWV verschaft na de ziekmelding op maat gesneden duidelijkheid over het sollicitatievermogen en wat er van betrokkene verwacht wordt op de korte en langere termijn.


6
Zal het UWV voor het eventueel opleggen van een sanctie wegens het overtreden van de sollicitatieplicht bij ziekte een medisch onderzoek uitvoeren? Zo neen, waarom niet? Worden daarbij de huisarts of behandelende specialisten geraadpleegd? Zo neen, waarom niet?
---

Ons kenmerk UB/K/2007/15009

Antwoord:
Vóór het eventueel opleggen van een maatregel zal het UWV altijd hebben onderzocht of het sollicitatiegedrag van betrokkene verwijtbaar tekort schiet. Leidraad bij deze beoordeling zijn de afspraken over het sollicitatievermogen en/of het medisch advies waarbij rekening wordt gehouden met eventuele beperkingen door ziekte. Is de cliënt deze afspraken niet nagekomen en is dit aan betrokkene te verwijten, dan kan door het UWV een maatregel worden opgelegd. Indien nodig zal een verzekeringsarts een onderzoek uitvoeren. De verzekeringsarts heeft altijd de mogelijkheid om de huisarts of de behandelend specialisten te raadplegen.


1) Uit interne instructie UWV


---