Vereniging Nederlandse Gemeenten

Europa-verklaring van Nederlandse delegaties en VNG

09.05.2007

De leden van de Nederlandse delegaties in het Comité van de Regios, het Congres van Lokale en Regionale Overheden, CEMR en het Bestuurlijk Platform Europa van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten hebben vandaag tijdens een bijzondere vergadering ter gelegenheid van de Europa-dag een gezamenlijke verklaring opgesteld en deze vervolgens aangeboden aan staatssecretaris Frans Timmermans voor Europese zaken. Dit gebeurde tijdens een discussie van alle decentrale bestuurders met de bewindsman bij de VNG.

De verklaring luidt als volgt:


1. Gemeenten en provincies, de democratisch gekozen basis van Europa, hechten veel waarde aan het versterken van het democratische proces in de Europese Unie.


2. Het is van groot belang dat snel overeenstemming wordt bereikt over een nieuw verdrag in Europa. De groei van het aantal leden van de Europese Unie maakt het noodzakelijk dat op het terrein van de besluitvormingsprocedures een aantal aanpassingen wordt gemaakt.


3. In het in 2005 gepresenteerde concept grondwettelijk verdrag is een aantal voorstellen gedaan dat de positie van lokale en regionale overheden beschermt (art.5, art 11 art 47, en het protocol over subsidiariteit en evenredigheid). Wij gaan ervan uit dat in een nieuw verdrag deze voorstellen ongewijzigd worden overgenomen.


4. Europa is van de burgers. Lokale en regionale overheden spelen daarbij een onmiskenbare rol. Het voluit en volwaardig betrekken van de concrete kennis en ervaring van de lokale en regionale werkvloer bij het maken van nieuw beleid en nieuwe regels kan bijdragen aan de versterking van de kwaliteit en uitvoerbaarheid van dat beleid en die regels, en aan de versterking van het draagvlak daarvoor.


5. In de spelregels over de Interbestuurlijke verhoudingen noemt de Raad van State de Europese Unie de vierde bestuurslaag. De Raad beveelt aan dat er meer aandacht moet komen voor de verhouding Rijk, provincies en gemeenten tot de Europese Unie, zowel bij de beleidsvorming en besluitvorming in Brussel als bij de implementatie. Gezamenlijk moet worden gezocht naar instrumenten om de samenwerking verder te versterken.


6. Lokale en regionale overheden zorgen op het gebied van werk, wonen en welzijn voor collectieve voorzieningen waar de burgers in hun dagelijks leven gebruik van kunnen maken en op willen kunnen vertrouwen. Wij vervullen publieke taken, dicht bij de burger, op basis van democratische besluiten van gekozen lokale en regionale volksvertegenwoordigers Wij ondersteunen het gestelde in het regeerakkoord om afspraken te maken over de verenigbaarheid van de interne markt gedachte met de inrichting van publieke voorzieningen en willen graag bij deze afspraken worden betrokken.


7. Gemeenten en provincies zijn bereid om samen met het kabinet te bekijken op welke wijze de decentrale overheden een rol kunnen spelen in het stimuleren van het debat over Europa. Wij zijn van mening dat dit debat zo dicht mogelijk bij de burger moet worden gevoerd.

Den Haag, 9 mei 2007