Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Architectuurcentrum Aorta presenteert:

Utrecht Studentenstad

TENTOONSTELLING woensdag 9 mei t/m zaterdag 7 juli 2007 DEBAT woensdag 6 juni om 19.30 uur

Met een tentoonstelling en een debat wil Architectuurcentrum Aorta de aandacht vestigen op studentenhuisvesting in Utrecht. Utrecht staat van oudsher bekend als studentenstad en kent sinds jaar en dag een woningnood onder studenten. Om deze woningnood te verminderen worden al vanaf de Tweede Wereldoorlog studentenwoningen gerealiseerd.

Tentoonstelling:
Binnengluren bij de Utrechtse Student
In de tentoonstelling zal het publiek de verschillen in studentenhuisvesting tussen 'toen' en 'nu' kunnen bekijken en beleven. Doordat het interieur van studentenkamers uit verschillende perioden is nagebootst kunnen bezoekers het tijdsbeeld echt ervaren. Ook de architectonische veranderingen krijgen veel aandacht. De woning van de student heeft vanaf de 19de eeuw een behoorlijke verandering doorgemaakt. In de tentoonstellingen laten we zien welke invloed de tijdsgeest op de studentenwoning heeft gehad. Zo hebben de overheid en de woningcorporaties in de 20 ste eeuw een aanzienlijke stempel op de verschijningsvorm van studentenwoningen gedrukt. De laatste decennia kenmerken zich tevens door bijzondere, specifiek voor de doelgroep ontworpen projecten.

Tentoonstelling: woensdag 9 mei tot en met zaterdag 7 juli bij Architectuurcentrum Aorta. Openingstijden: wo.-vr. 12.00 - 17.00 uur en za. 13.00 -17.00 uur. De toegang is gratis.

Debat:
Onderaan de ladder: van kamer tot koopwoning
In een debat wil Aorta een aantal prangende thema's aan de orde stellen over de toekomst van studentenwoningen. Prof. dr. Pieter Hooimeijer, hoogleraar Sociale Geografie en Demografie aan de UU, verzorgt de inleiding op basis van het onderzoek dat de studenten Gijs Bos en Eveline de Bruijn onder zijn leiding hebben verricht. Dit onderzoek omvat een update van de studentenmonitor en een analyse van de onderkant van de woningmarkt; van de eerste (studenten)kamer tot de eerste koopwoning.

Met de oplevering van een aantal grote studentcomplexen lijkt er beweging in de markt voor studentenwoningen te komen. Maar hoe zal dit met oog op de krimpende bevolking er over 5/10 jaar uitzien? Zal er dan een overschot aan studentenwoningen ontstaan? Ook de doorstroom naar starterswoningen en de uitbreiding van de voorzieningen in De Uithof zijn thema's waar Aorta een goede discussie over verwacht. Onder leiding van Marie-Louise van Kleef, voormalig wethouder Ruimtelijke Ordening en Wonen, worden deze en andere thema's samen met betrokken partijen zoals studentenhuisvesters, projectontwikkelaars en studentenvakbonden bediscussieerd. De huidige wethouder, Harrie Bosch, is hierbij aanwezig.

Debat: woensdag 6 juni, 19.30 uur bij Instituto Cervantes, Domplein 3. Toegang E 5,00 of E 3,00 voor Vrienden van Aorta, CJP en 65+ pas. Reserveren via Architectuurcentrum Aorta: tours@aorta.nu of tel: 030 2321686. Kijk voor meer informatie op www.aorta.nu.