Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 27 april 2007

LLOYD HOTEL WORDT TIJDELIJK MUSEUM

woensdag 9 tm zondag 13 mei 2007

Met nieuw werk van de Belgische kunstenaar Michel François & Jean-Paul Jacquet en de Nederlandse kunstenaar Aam Solleveld, presenteert het Lloyd Hotel zich als één van de museumzalen van het Tijdelijk Museum Amsterdam. De werken van deze kunstenaars voegen aan het Lloyd Hotel & Culturele Ambassade een fictieve ruimte toe. Michel François & Jean-Paul Jacquet initieerden het filmproject 'La Ricarda'. Hierin geven twaalf jonge Belgische kunstenaars hun reactie op de villa 'La Casa Gomis' op het landgoed 'La Ricarda' bij Barcelona. Aam Solleveld brengt de architecturale installatie 'Tape Drawing' aan in het restaurant, waarmee zich een nieuw perspectief opent op de ruimte.

Villa La Casa Gomis herschapen in het Lloyd Hotel
In een dennenbos pal onder Barcelona liet de familie Gomis in 1950 een villa bouwen door architect Antoni Bonet. Tal van bekende persoonlijkheden uit de kunsten waren er hun gast. Tegenwoordig wordt de villa op het landgoed 'La Ricarda' bedreigd door stadsuitbreiding, de luchthaven en de zee. Michel François & Jean-Paul Jacquet kozen 'La Ricarda' als locatie voor een experiment met fictiefilm. Ze nodigden twaalf kunstenaars, Joerg Bader, Rosa Barba, Lucia Bru, Jordi Colomer, François Curlet, Jos de Gruyter & Harald Thys, Pierre Droulers, Ann Veronica Janssens, Simon Siegmann, Loïc Vanderstichelen, Angel Vergara, en Richard Venlet uit om kort in de villa te verblijven. Uit de videosequenties van deze kunstenaars, stelden François en Jacquet één film samen. De projecten van Michel François kenmerken zich door het gebruik van diverse media, die hij inzet om details uit het alledaagse leven te isoleren. Op een poëtische wijze laat hij zien hoe in het vertrouwde de chaos sluimert. Hij vertegenwoordigde België op de 48ste Biënnale van Venetië (1999). Zijn werk was ondermeer te zien in de Fondacion Miro (2001), de (Internationale Biënnale van Istanbul (1997). en in De Pont (2004). Op uitnodiging van de Culturele Ambassade, ontwierp Michel Francois een haardvuur en een tapijt voor het Lloyd Hotel.

Architectuur van zwarte tape
Op de monumentale muren van het restaurant, brengt kunstenaar Aam Solleveld met zwarte tape een architecturale tekening aan. Het werk van Aam Solleveld bestaat uit ruimtelijke tekeningen in houtskool of tape waarin ze de psychologische betekenis van interieurs onderzoekt. Het zijn decors, studioruimtes, vergaderzalen, of steigers, die een extra laag toevoegen aan bestaande ruimtes. Haar eerste tape tekeningen maakte Aam Solleveld tijdens een verblijf in China (2004), voor een solotentoonstelling in het Chinese European Art Centre, in Xiamen. Andere solo-exposities had ze bij het Pickled Art Centre in Beijng, en Motive Gallery in Amsterdam.

Tijdelijk Museum Amsterdam
Na de succesvolle editie van 2006, presenteren dertien prominente Amsterdamse instellingen op het gebied van hedendaagse kunst zich nu weer gezamenlijk als Tijdelijk Museum. Met de stad als plattegrond, zijn de museumzalen: De Ateliers, De Balie, Foam_Fotografiemuseum Amsterdam, Huis Marseille, Nederlands Instituut voor mediakunst TBA/ Montevideo, Reservaat, SKOR - De Inkijk, Smart Project Space, Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, Stedelijk Museum CS en W139. De exposities van het Tijdelijk Museum Amsterdam vallen samen met Art Amsterdam, de kunstbeurs die in deze periode plaatsvindt in de RAI. Elke bezoeker aan Art Amsterdam krijgt een passe-partout voor het Tijdelijk Museum.

Culturele Ambassade
De Culturele Ambassade is onlosmakelijk verbonden aan het Lloyd Hotel. Zij organiseert een doorlopend en veelal ad-hoc programma met en voor haar leden - culturele organisaties in Amsterdam en Nederland - en hun gasten. Dit programma bestaat uit tentoonstellingen, concerten, screenings, after shows en optredens.

Openingstijden:
Vertoning film 'La Ricarda'
Vrijdag 11 mei, 21:00 uur
Kamer 222
Toegang Gratis

'Tape Drawing', Aam Solleveld
Woensdag 9 t/m zondag 13 mei
open: iedere dag van 9:00 tot 23:00 uur
Restaurant Lloyd Hotel
Toegang gratis

Lloyd Hotel & Culturele Ambassade, Oostelijke Handelskade 34, 1019 BN Amsterdam, tel: 020-561 36 36. www.lloydhotel.com



Ingezonden persbericht