Ingezonden persbericht


EUROPESE COMMISSIE

DIRECTORAAT-GENERAAL COMMUNICATIE

PERSBERICHT

Brussel, 4 Mei 2007

'9 mei -" Europadag in Scholen': EU-ambassadeurs gaan dialoog aan met Gelderse leerlingen

Op 9 mei aanstaande zullen 100 ambtenaren van de Europese Commissie naar de Europese provincies af reizen om met leerlingen (van 13-18 jaar oud) te praten. Het initiatief "Europadag in Scholen" is georganiseerd om jongeren bewuster te maken van wat de Europese Unie zoal onderneemt in de wereld. Door de dialoog aan te gaan met leerlingen kunnen de EU-ambtenaren het debat stimuleren over de Europese waarden die staan voor solidariteit. Ambtenaren bezoeken bijvoorbeeld de Elzas in Frankrijk, de provincie Jelgava in Letland, maar ook het Oostenrijkse Karinthië. In Nederland zullen de EU ambassadeurs Pauline Klein Bog (Directoraat-generaal Europeaid) en Kim Nasson (Directoraat-generaal Humanitaire hulp) de provincie Gelderland bezoeken.

De 50 provincies in 18 lidstaten die betrokken zijn bij dit initiatief staan voor de vijftigste verjaardag van het Verdrag van Rome*. In totaal doen 97.000 leerlingen van 4.420 scholen mee. De "ambassadeurs" van de Europese Commissie zijn werkzaam op het gebied van ontwikkelingsamenwerking.

In Gelderland doen 14 middelbare scholen mee aan het initiatief. Gelderse politici, burgemeesters en vertegenwoordigers van de Europese Unie trekken de provincie in. Ze gaan langs bij verschillende middelbare scholen om samen met de leerlingen de Europese vlag te hijsen. Daarbij zal ook de Europese hymne gespeeld worden. De EU-ambassadeurs bezoeken het Dorenweerd College in Doorwerth en het Candea College in Duiven. Ook aanwezig is Commissaris van de Koningin Clemens Cornielje: 'Europa leeft als wij het willen. Daarom is het zo belangrijk om de jeugd te informeren en te betrekken.'

Leerlingen en docenten hebben van tevoren informatiepakketten ontvangen over Europese externe samenwerking. Bovendien zal er een speciale publicatie genaamd "50 jaar - 50 verhalen over solidariteit uitgebracht worden, waarin 50 internationale EU projecten worden beschreven.

Achtergrondinformatie

*De Europese Unie viert in 2007 haar vijftigste verjaardag. In maart 1957 werd in Rome het Verdrag ter oprichting van de Europese Economische Gemeenschap (EEG) door zes landen ondertekend. Vijftig jaar later is dit Europese samenwerkingsverband uitgegroeid tot een Unie van 27 lidstaten.

Op 9 mei wordt de Schumanverklaring herdacht uit 1950: de eerste stap richting Europese integratie. Het initiatief "Europadag in scholen" begon in 2004 dankzij het EuropeAid Bureau voor Samenwerking (het Directoraat-generaal van de Europese Commissie voor externe -en ontwikkelingssamenwerking). Een eerste proefproject werd georganiseerd in Campania, Italië voor 30 scholen. Dankzij het succes van dit project werden er in 2005 meer Europese lokale overheden en scholen benaderd. Met dank aan de Europese provincies en scholen is het initiatief blijven groeien van de deelname van één lidstaat in 2004, tot 15 lidstaten in 2006.

Voor meer informatie over "9 mei - Europadag in schoolen" en de betrokken scholen gaat u naar de website van de Europese Commissie: http://ec.europa.eu/europeaid/9-may-initiative/index_en.htm.

Of neem contact op met Harrie Peters, Dienst REW/WZC Provincie Gelderland, T 06-50 27 35 95; E h.peters@prv.gelderland.nl.

Bijlage: lijst met deelnemende scholen in de regio Gelderland.

Dorenweerd College, Doorwerth Commissaris van de Koningin Clemens Cornielje 8:20 Gastlessen EU-ambassadeur en Jongerenvertegenwoordiging Liemers College, Zevenaar Commissaris van de Koningin Clemens Cornielje 8:15, 10 mei Gymnasium Apeldoorn Gedeputeerde Hans Esmeijer 9:00 Gastles SG Het Streek, Ede Gedeputeerde Marijke van Haren 8:15 Gastles Maaswaal College, Wijchen Gedeputeerde Harrie Keereweer 8:15 Toespraak RKSG Marianum, Groenlo Statenlid Jan Markink 8:15 Toespraak Gymnasium Nijmegen Burgemeester Thom de Graaf 8:15 Toespraak Candea College, Duiven Burgemeester Jos Geukers en Burgemeester Henk Zomerdijk 8:15 Gastles door burgemeester en EU-ambassadeur
RSG Lingecollege, Tiel Europarlementariër Maria Martens 8:15 Gastles; 13:30 Debat EU-ambassadeur