Gemeente Doesburg


week 19-2007

Nieuws uit het stadhuis, d.d. 9 mei 2007, week 19.

BESTUURSVERGADERINGEN

Raadsbesluiten
Door de gemeenteraad zijn in de vergadering van 26 april jl. de onderstaande besluiten genomen:

* goedkeuring is gegeven aan de begroting 2007 van de Gestichten van Weldadigheid en tevens is ingestemd met de nieuwe statuten van deze stichting;

* vastgesteld is de verordening Brandveiligheid en Hulpverlening gemeente Doesburg;

* eveneens is vastgesteld de verordening Inburgering gemeente Doesburg 2007 en is het beleidskader vastgesteld voor de inburgering;

* ingestemd is met het milieujaarverslag over het jaar 2006.

Vergaderingen raadscommissies.
Op dinsdag 15 mei a.s. vergadert de raadscommissie Onderwijs/Welzijn in de raadzaal van het stadhuis te 19.30 uur.
De agenda vermeldt -onder voorbehoud- de volgende punten:
* bespreking van de notitie samenlevingsbeleid;
* bespreking voortzetting Kleine Stedenbeleid.

Eveneens op dinsdag 15 mei a.s. vergadert de raadscommissie Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu in de raadzaal van het stadhuis te 20.30 uur.
De agenda vermeldt -onder voorbehoud- de volgende punten:
* het raadsvoorstel tot overdracht van het stedelijk water in Beinum aan het Waterschap Rijn en IJssel;

* beschikbaarstelling van een krediet voor de herontwikkeling van de locaties de Halve Maanweg en Elisabeth;

* antwoord college op vragen over geluidmetingen N 317.

De vergaderingen zijn openbaar. Voor de definitieve agenda wordt verwezen naar www.doesburg.nl Nadere inlichtingen bij de heer L.G. Wolf, 481330

Collegebesluiten
In zijn vergadering van 1 mei 2007 heeft het college van burgemeester en wethouders onder meer de volgende besluiten genomen:

De Notitie Samenlevingsbeleid 2007 - 2011 is vastgesteld. Met deze notitie wordt het gemeentelijk beleid ten aanzien van allochtonen in Doesburg voorzien van een richtinggevend kader, een kapstok waardoor nieuwe plannen, initiatieven en activiteiten beter met elkaar in verband kunnen worden gebracht en houvast kan worden geboden voor de formulering van doelen en maatregelen, de inzet van middelen, en het opstellen van uitgangspunten voor evaluatie en bijsturing. De notitie zal binnenkort ter bespreking worden voorgelegd aan de raadscommissie Onderwijs en Welzijn.

* Er bestaat een gemeenschappelijke regeling Hulpverlening Gelderland Midden, waarbij ook Doesburg is aangesloten. De samenwerking betreft ondermeer zaken als volksgezondheid, ambulancedienst, de regionale brandweer en rampenbestrijding. Het bestuur van het samenwerkingsverband heeft haar Jaarverslag 2006 en haar ontwerpbegroting 2008 aangeboden. Het college heeft op hoofdlijnen besloten met de hier genoemde stukken in te stemmen.
* Er wordt in overleg met de Attent Zorggroep en Woonservice IJsselland gestreefd naar de herontwikkeling van de locaties Huize Elisabeth en Halve Maanweg (voormalig kantoor Woonservice). De beoogde bestemming is volkshuisvesting/woningbouw, met name voor senioren en zorgbehoevenden. Gelet op de kosten van voorbereiding (ondermeer de inschakeling van een stedenbouwkundig bureau) heeft het college besloten de gemeenteraad te vragen hiervoor een krediet beschikbaar te stellen. Het voorstel zal eerst nog worden voorgelegd aan de raadscommissie voor Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM). Als vanzelfsprekend wordt in het voorstel rekening gehouden met het betrekken van omwonenden en andere belanghebbenden bij de planvorming.
* Het college heeft besloten een overeenkomst aan te gaan met Woonservice IJsselland betreffende de ontwikkeling van een wooncomplex aan de Looiersweg (het voormalige Texaco-terrein). Op de locatie zal een appartementengebouw (17 seniorenwoningen en een gemeenschapsruimte) worden gerealiseerd. Het plan is in overleg met de Vereniging Woongroep Ouderen Doesburg (VWOD) tot stand gekomen.

* Doesburg heeft samen met de gemeenten Duiven en Westervoort een overeenkomst met de gemeente Zevenaar inzake Natuur- en milieueducatie (NME). De aangeboden onderwijsstof en activiteiten worden bijzonder gewaardeerd door de Doesburgse basisscholen, leerkrachten en kinderen. Gelet op het belang van deze vorm van onderwijs heeft het college besloten de gemeenteraad voor te stellen de bestaande overeenkomst te verlengen tot 2012.

BOUWEN EN WONEN

Bekendmaking Monumentenwet 1988
Burgemeester en wethouders van Doesburg zijn voornemens om een monumentenvergunning te verlenen voor het wijzigen van het rijksmonument aan de Ph. Gastelaarsstraat 3, monumentennummer 12946. De wijzigingen hebben betrekking op het veranderen van kozijnen met vast raam in kozijnen met stolpramen in de achtergevel. Op grond van de Algemene wet bestuursrecht ligt het ontwerpbesluit met alle relevante stukken en gegevens vanaf donderdag voor een ieder gedurende 6 weken ter inzage bij het publieksbureau, Ph. Gastelaarsstraat 2 te Doesburg. Binnen deze termijn kan een ieder zijn of haar zienswijzen zowel schriftelijk als mondeling naar voren brengen bij burgemeester en wethouders, postbus 100, 6980 AC te Doesburg. Indien u mondeling wilt reageren, kan dit na afspraak met de heer M. Lenselink, tel. (0313) 481362. Het publieksbureau is elke werkdag, met uitzondering van de vrijdagmiddag, van 8.30 tot 14.30 uur en op maandagavond van 18.00 tot 19.30 uur geopend.

Vrijstellingsprocedure artikel 19 Wet op de Ruimtelijke Ordening Burgemeester en wethouders van Doesburg zijn voornemens om met toepassing van artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening vrijstelling te verlenen van de voorschriften van het vastgestelde bestemmingsplan Molenveld De Ooi. De vrijstelling wordt aangevraagd om het plaatsen van een dakopbouw mogelijk te maken op het perceel Betulastraat 23 te Doesburg, kadastraal bekend gemeente Doesburg, sectie B nummer 2723. Het bouwplan ligt met ingang van donderdag 10 mei 2007 gedurende zes weken voor iedereen ter inzage bij het Publieksbureau, Ph. Gastelaarsstraat 2. Gedurende deze termijn kan een ieder zijn/haar zienswijze schriftelijk naar voren brengen bij burgemeester en wethouders, postbus 100, 6980 AC Doesburg.

Aanvraag bouwvergunningen
De volgende aanvragen om bouwvergunning zijn ontvangen op:
* 27-4-2007, Kraakselaan 113/115: geheel oprichten van een woongebouw met 22 appartementen;

* 1-5-2007, Gruterstraat 19: vergroten van de woning d.m.v. een aanbouw;

* 1-5-2007, Kerkstraat 49: wijzigen van de gevel d.m.v. verwijderen luifel.

Aanvraag terrasvergunningen
De volgende aanvragen om terrasvergunning zijn ontvangen op:
* 22-4-2007, Markt 13: plaatsen van een terras aan de marktzijde 6 tafels 24 stoelen.

* 24-4 2007, Kraakselaan 59: plaatsen van een terras , 4 tafels 16 stoelen.

Aanvraag reclamevergunningen
De volgende aanvraag voor reclame is opvangen op:
* 1-5-2007, Meipoortstraat 29: wijzigen reclame-uitingen.

Het publiceren van een aanvraag om een vergunning wil nog niet zeggen dat de vergunning al is verleend. Er mag dan ook nog niet met de uitvoering gestart worden. Tegen een aanvraag kan geen bezwaar worden gemaakt, wel kunt u eventuele zienswijzen kenbaar maken.

Verleende bouwvergunningen
Burgemeester en wethouders hebben voor het volgende bouwplan vergunning verleend op:

* 2-5-2007, Rietmaat 41: plaatsen van een schuur.

Alle genoemde aanvragen en verleende vergunningen kunnen tijdens de openingstijden van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur worden ingezien bij Bouw- en Woningtoezicht, cluster Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling.

Welstand (subcommissie) te Doesburg
De eerstvolgende zitting van de rayonarchitect van de welstandscommissie is gepland op dinsdag 15 mei 2007 vanaf 9.00 uur in het stadhuis van Doesburg. Tijdens deze openbare zitting zullen de nieuw ontvangen bouwplannen en andere verzoeken aan de rayonarchitect van de welstandscommissie worden voorgelegd.
De agenda hiervoor kan de vrijdag voorafgaand aan deze zitting worden opgevraagd bij Bouw- en Woningtoezicht (0313 481362).

OVERIGE VERGUNNINGEN
Aan de Gelderse Wandelsport Bond is onder voorwaarden vergunning verleend voor de organisatie van de Avondwandelvierdaagse in Doesburg van dinsdag 5 juni 2007 tot en met vrijdag 8 juni 2007.

Aan Sportclub Doesburg is op 1 mei 2007 onder voorwaarden vergunning verleend voor de organisatie van een Mixtoernooi en een Hollandse avond voor leden, donateurs en sponsoren op zaterdag 2 juni 2007.

Aan café, restaurant, cafetaria Het Zwarte Schaar is op 1 mei 2007 een Drank- en Horecawetvergunning en een exploitatievergunning verleend.

Aan Caldo e Freddo is op 27 april 2007 een aangepaste Drank- en Horecawetvergunning en een aangepaste exploitatievergunning verleend.

Kapvergunningen
Voor de volgende bomen is een kapvergunning verleend : Barend Ubbinkweg/hoek De Linie: twee eiken, verstuurd 3 mei, met herplantplicht voor negen linden in het kader van herinrichting Barend Ubbinkweg/De Linie.
Baerkenstraat 34: een meelbes, verstuurd 4 mei, zonder herplantplicht. Veerpoortwal 20: een berk, verstuurd 4 mei, zonder herplantplicht.

BEZWAARSCHRIFTEN
Tegen de hiervoor vermelde besluiten kan binnen zes weken na datum van bekendmaking een gemotiveerd bezwaarschrift worden ingediend. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan het gemeentebestuur, Postbus 100, 6980 AC Doesburg. Mochten hieromtrent nog vragen bestaan (u wilt bijvoorbeeld eerst inzage in de stukken), dan adviseren wij u telefonisch contact met ons op te nemen.
U kunt zich dan wenden tot de heer D.J. Lokhorst (tel. 0313 481 324).

VERKEER

Omleiding afsluiting IJsselbrug N317 c.a.

Note openbaar vervoer:
Buslijn 29 wordt omgeleid via de Rivierweg (N338) Buslijn 26 wordt als extra service uitgebreid tot een half uurs dienst, en rijdt ook op zondag.
Buslijn 26 wordt verzorgd met een minibus en rijdt de normale route. De kortsluiting op lijn 29 tussen Dieren, Rheden en Velp wordt geregeld met een overstap van lijn 26 (Dieren NS) op lijn 43.

OVERIGE MEDEDELINGEN

Beleidskader en Verordening wet Inburgering.
Burgemeester en wethouders maken bekend dat de gemeenteraad op 26 april 2007 het beleidskader Inburgering gemeente Doesburg en de verordening Inburgering gemeente Doesburg hebben vastgesteld. Beide zijn in te zien op het stadhuis en op de gemeentelijke website.

Verordening Brandveiligheid en Hulpverlening
Burgemeester en wethouders maken bekend dat de raad in zijn vergadering van 26 april 2007 de verordening Brandveiligheid en Hulpverlening van de gemeente Doesburg heeft vastgesteld. Overeenkomstig het bepaalde in artikel 142 van de Gemeentewet treedt deze verordening in werking zes weken na de bekendmaking in dit blad en ligt derhalve met ingang van 11 mei 2007 voor een ieder ter inzage bij het Publieksbureau van deze gemeente, Ph. Gastelaarsstraat 2 te Doesburg.

Gemeentegids
In oktober 2007 verschijnt de nieuwe stadsgids De Gemeentegids 2007/2008 van de gemeente Doesburg. Uitgeverij Akse Media is verantwoordelijk voor onder meer de acquisitie van de advertenties. De gemeentegids zal veel informatie geven over de gemeentelijke organisaties en diensten en het verenigingsleven in de gemeente Doesburg. De gids wordt huis- aan- huis verspreid in de gemeente. Ook ontvangen nieuwe inwoners en geïnteresseerden een exemplaar van de gemeentegids. De gids zal ook dit jaar een belangrijk naslagwerk vormen waar veel vraag naar is.
Op dit moment zijn wij bezig om de juiste gegevens te verzamelen voor de gids. Indien u wijzigingen en/of toevoegingen heeft op de gids van 2006/2007 verzoeken wij u om dit te mailen naar wiljanneke.dwars@doesburg.nl
Wijzigingen kunnen uiterlijk worden doorgegeven tot 1 juni 2007

Sluiting gemeentelijke diensten
In verband met Hemelvaartsdag zijn alle gemeentelijke diensten gesloten op donderdag 17 mei, vrijdag 18 mei en zaterdag 19 mei 2007. Ook is die dagen het afvalstoffendepot op de Stadswerf gesloten.

Gratis afvalzakjes en houder
De regels die gelden voor hondenbezitters zijn niet nieuw. Sinds jaar en dag is het in Doesburg verplicht de honden aangelijnd uit te laten. Alleen op de bekende honden ravot plaatsen/routes is het toegestaan honden onder geleiding los te laten lopen. Burgers en gemeente zijn samen verantwoordelijk voor het schoonhouden van Doesburg. Daarbij hoort ook het verwijderen van hondenpoep. Als hondenbezitter is het een sociale verplichting de poep op te ruimen.
Naast het plaatsen van extra afvalbakken stelt de gemeente ook afvalzakjes en een houder beschikbaar. Deze zijn gratis af te halen bij het publieksbureau in het stadhuis en bij de Stadswerf aan de Koppelweg. Deze voorziening wordt aan alle hondenbezitters van Doesburg gratis aangeboden.
Hopelijk wordt er goed gebruik gemaakt van de geboden voorziening en zal daarmee de overlast van hondenpoep afnemen.