Nacht van Europa met Jan Jaap van der Wal, Joris Luyendijk e.a


07.05.2007 / 15:51 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Booij, klusman en van bruggen

Booij, klusman en van bruggen

JAN JAAP VAN DER WAL , FRANS TIMMERMANS, JORIS LUYENDIJK, AGNES JONGERIUS EN VELE ANDEREN OP DE EERSTE, BIJNA UITVERKOCHTE NACHT VAN EUROPA
WOENSDAG 9 MEI 2007 - 19.00-02.00 UUR - FELIX MERITIS AMSTERDAM

Europadag 9 mei wordt feestelijk gevierd met een cultureel programma van formaat: de 'Nacht van Europa'. Tijdens deze eerste Nacht van Europa is de Amsterdamse cultuurtempel Felix Meritis gevuld met debat, muziek, film, gesprekken, theater, confrontatie en cabaret. Staatssecretaris voor Europese Zaken Frans Timmermans, Agnes Jongerius (FNV), Tijl Beckand (BNN Lama), Joris Luyendijk, Ilja Leonard Pfeijffer, Wende Snijders, Joost Lagendijk, Willem Bos (Ander Europa), Jan Jaap van der Wal, Bas Heijne, Spinvis met Simon Vinkenoog en Cengiz Tutar, Alamo Race Track, Tom Barman (dEUS) en vele anderen geven acte de présence. De Nacht van Europa is een initiatief van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Kaarten zijn verkrijgbaar via de Uitburo Ticketshops en aan de deur.

9 mei Europadag
Op 9 mei is het Europadag. Op die dag in 1950 hield de Franse minister van Buitenlandse Zaken Robert Schuman een baanbrekende toespraak als start van de huidige Europese samenwerking. Dit jaar viert Europa het vijftigjarig bestaan van de Europese Verdragen, de officiële basis van de samenwerking. Een goede reden om juist in dit jaar de eerste Nacht van Europa te organiseren.

Nacht van Europa: programma
Op woensdag 9 mei komen voor- en tegenstanders van Europese samenwerking aan het woord. De staatssecretaris voor Europese Zaken Frans Timmermans trapt af, Joris Luyendijk en Paul Sneijder praten over media & Europa, Joost Lagendijk (Europarlementariër GroenLinks) debatteert over de uitbreiding van Europa en Wende Snijders zingt Franse chansons. Op het programma staan bovendien:

- De grote Europa Show met een Macedonische inburgeringscursus, een speciale theaterproductie Europese 'brandhaarden' door het theatergezelschap NTGent, een interland 'loodgieteren' Nederland vs. Polen en een interview 'jam-sessie' over Roemenië met jong talent Stefan Pop (Comedytrain)en oud-ambassadeur Coen Stork.
- optredens van Spinvis, Alamo Race Track en Tom Barman (dEUS).
- TVmaker en voormalig journalist André Freyssen geeft commentaar bij Europa's kleinste filmfestival: Europa: Best of YouTube.

- Europese liefdes: stellen vertellen aan Jildou van der Bijl (La vie en Rose) of liefde alles overwint.

- Agnes Jongerius en Eddy Terstall vertellen over hun Europa aan de hand van film- en videofragmenten.

- Het Samenwerkingsverband Ander Europa doet De Grote Europa Enquête met interactieve workshop.
Het gehele actuele programma is te vinden op www.nachtvaneuropa.nl.

Kaartverkoop
Kaarten zijn à euro 5 per stuk (excl. administratiekosten) verkrijgbaar bij de Uitburo Ticketshops in Nederland. Ook via de website www.uitburo.nl of telefonisch:
0900-0191 (0,40 euro pm). De kaartverkoop gaat hard, dus wees er snel bij!


Noot voor de redactie/