Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Symposium 'Elkaar versterken: Filantropie in de verzorgingsstaat'

Presentatie nieuwe uitgave 'Geven in Nederland 2007'

De filantropische sector groeit snel. Filantropie is vrijwillige, private inzet voor publieke doelen. Een vraag van zowel overheid als filantropische sector is nu: hoe kan filantropie binnen de verzorgingsstaat een plaats krijgen? Tijdens het symposium 'Elkaar versterken: filantropie in de verzorgingsstaat' op woensdag 9 mei wordt ingegaan op de toenemende interesse van de overheid en de filantropische sector voor elkaar. Onderzoekers van de werkgroep filantropische studies presenteren op deze bijeenkomst ook het tweejaarlijks uitgegeven boek 'Geven in Nederland'.

Nederland is van oudsher het land van particulier initiatief. De inzet van burgers, bedrijven, kerken en fondsen stond aan de wieg van wat nu voorzieningen van de verzorgingsstaat zijn. De moderne vorm van deze betrokkenheid is filantropie. Ook non-profitinstellingen zoals universiteiten en ziekenhuizen richten tegenwoordig fondsen op. Mede hierdoor krijgt de Nederlandse overheid oog voor filantropie als financieringsbron in de verzorgingsstaat. De vraag bij zowel overheid als filantropische sector is hoe private bijdragen de Nederlandse verzorgingsstaat kunnen versterken.

Het thema van het symposium weerspiegelt de toegenomen aandacht van overheid en filantropische sector voor elkaar. De middag wordt geopend door dhr. Rutten, lid van College van Bestuur van de VU. Voor de pauze belichten diverse sprekers dit thema:

· dhr. Schuyt, hoogleraar bij de VU

· dhr. Rinnooy Kan, voorzitter van de SER

· dhr Verbaas, directeur Private Banking Van Lanschot Bankiers

· dhr. Van Rij, oud partijvoorzitter van het CDA en fiscalist bij Ernst & Young

Na de pauze wordt de zesde editie van het boek 'Geven in Nederland' gepresenteerd. Deze tweejaarlijkse uitgave bevat cijfers over het geefgedrag van huishoudens, bedrijven, fondsen, goede-doelen-loterijen en vrijwilligerswerk. Het boek kent drie specials: 'Publieksvertrouwen na de tsunami', 'Geven door allochtonen' en 'De maatschappelijke bijdragen van serviceclubs'.

De nieuwste cijfers en trends worden tijdens het symposium bekend gemaakt en toegelicht door de onderzoekers Gouwenberg, Wiepking, Smit en Schuyt. Wie zijn de gevers? Hoe kiezen zij hun doel? Welke doelen worden begunstigd? Dit zijn enkele vragen die beantwoord zullen worden.