GAIA


8 mei 2007

GAIA ontgoocheld in ministers Demotte en Leterme

Beslissing Landbouwtop:
tot 21 vleeskippen per m2 in stal


---

Vanaf 2010 mogen in de EU maximum 20 tot 21 kippen (39 tot 42 kg) per m2 gehouden worden + bonus van 3 kg per m2 voor voldoen aan uitgeholde voorwaarden

---

GAIA is sterk ontgoocheld in de Europese directieve die de EU-landbouwministers gisteren stemden over vleeskippen. De EU-richtlijn betekent weinig of geen verbetering voor het welzijn van de vleeskippen. Vanaf 2010 mogen tot 21 kippen per m2 gehouden worden. Ann De Greef: `We zijn ontgoocheld in minister van Dierenwelzijjn Demotte die boog voor Vlaams minister van Landbouw Leterme en daarmee het advies van zijn eigen Raad voor Dierenwelzijn naast zich neerlegde.'

Het voorstel van het Duits voorzitterschap dat op tafel lag op de Landbouwtop ging over maximum 19 tot 20 kippen (38 tot 40 kg) per m2 - momenteel is er geen enkele wetgeving voor de bescherming van het welzijn voor het houden van vleeskippen. België - lees minister Leterme - vond dat nog te streng en eiste dat tot 21 kippen (42 kg) per m2 mogen gehouden worden.

Minister van Dierenwelzijn Rudy Demotte had de Raad van Dierenwelzijn - waarin ook landbouworganisaties zetelen - nochtans om advies gevraagd, maar legde dat advies naast zich neer. De Raad adviseerde maximum 18 kippen (36 kg) per m2. Bij de Belgische kwekerijen zitten momenteel 21 à 24 kippen (42 à 48 kg) per m2.

In de vleeskippensector lijden enorm veel dieren. Elk jaar worden in België 240 miljoen kippen vetgemest. In de Europese Unie zijn dat er jaarlijks 4 miljard. 11 miljoen kippen in België sterven nog voor ze geslacht worden. De kuikens zitten in overvolle stallen. Veel dieren lijden aan buikzucht, kunnen zich slechts moeizaam bewegen en zakken door de poten. Eénderde van de kuikens heeft chronische pijnen aan poten en gewirchten. Oorzaak hiervan is de extreem snelgroeiende rassen die gebruikt worden: `turbokuikens' moeten in zes weken tijd hun slachtgewicht bereiken. Bovendien wordt het strooisel zes weken lang niet ververst. Zo vormen zich hoge concentraties ammoniak wat ernstige brandwonden aan de poten en borst kan veroorzaken.

5% van de vleeskippen sterft een vroegtijdige dood in de vleeskippenhouderij. De andere 95% wordt na 6 weken geslacht. De kippenkwekers die `slechts' 4% sterfte hebben bij hun kippen, worden in de nieuwe EU-directieve `beloond' met drie kilo's (anderhalve kip) per m2 extra.

De Europese landbouwministers houden duidelijk geen rekening met de consumenten, die onlangs in een EU-peiling lieten blijken dat ze bereid zijn meer te betalen - zelfs van winkel te veranderen - voor producten die diervriendelijker tot stand kwamen.

Het is jammer vast te stellen dat alle landen, uitgezonderd Oostenrijk, kiezen voor de economische belangen van de vleeskippensector.

De Europese richtlijn moet nu omgezet worden in Belgische wetgeving. Enkele bepalingen in de directieve maken het mogelijk de richtlijn in de toekomst te verstrengen. GAIA zal blijven ijveren voor een betere wetgeving die voor het welzijn van de kippen een daadwerkelijk verschil maakt.

> Meer over onze campagne tegen het leed van vleeskippen