Nederlandse Vereniging van Journalisten

Persbericht: reactie NVj inz. Wegener/Mecom
(8 mei 2007)

De NVJ heeft kennis genomen van het bericht dat Mecom een bod heeft uitgebracht op de aandelen van Wegener. Voor de NVJ is dit geen verrassing. De NVJ heeft al half april voor haar leden een analyse gemaakt van het bedrijf Mecom en heeft de COR Wegener, op verzoek, al laten weten welke voorwaarden gesteld zouden moeten worden bij een eventuele verkoop.

De NVJ ziet Mecom als een investeringsmaatschappij. Weliswaar gedraagt deze zich als een mediabedrijf, maar rendement behalen is de eerste prioriteit. De NVJ vreest banenverlies. Niet alleen bij Wegener, maar ook bij de Limburgse kranten (Mecom kocht eerder Media Groep Limburg). Ook is het de vraag welke gevolgen het een en ander heeft voor de GPD.

De NVJ dringt aan op het afspreken van garanties. Niet alleen waar het gaat om CAO's, arbeidscontracten, en bedrijfsregelingen, maar ook om pensioenen. Bovendien zouden er afspraken gemaakt moeten worden voor investeringen in journalistieke producten en projecten los van de rendementsdoelstellingen van het bedrijf. Een formatiegarantie voor journalisten is hard nodig om de kwaliteit van de krant te beschermen.

Alleen het maken van harde afspraken kan voorkomen dat een nieuwe eigenaar de kwaliteit van de kranten aantast.