Nederlandse Vereniging van Journalisten

Concept voorstellenpakket NVJ CAO ANP 2007

Looptijd:
In principe een looptijd van 1 jaar. De NVJ is bereid te komen tot een CAO voor 2 jaren. Een langere looptijd zou onder andere benut kunnen worden om te komen tot een modernisering van de CAO.

Loon:
Een structurele loonsverhoging van 3%. Bij een langere looptijd geldt voor 2008 ook een structurele loonsverhoging 3% per 1 januari 2008.

Contractering:
De directie van het ANP dient inzicht te verschaffen in de verhouding vaste medewerkers, tijdelijke contracten, freelancers, uitzendkrachten en medewerkers die via een payroll-constructie aan het werk zijn. Daarbij zal uiteraard ook het achterliggende beleid rond de contractering helder moeten worden. Voor de NVJ geldt als uitgangspunt dat uitzendkrachten en medewerkers die via de payroll werken uitsluitend gedurende een korte periode, bijvoorbeeld ter vervanging tijdens ziekte, moeten worden ingezet. Daarbij dienen dezelfde arbeidsvoorwaarden te gelden als voor medewrekers met een vast of een tijdelijk dienstverband. Ten aanzien van freelancers dienen de uitkomsten van de tarievencalculator NVJ toegepast te worden.

Flexibilisering/modernisering arbeidsduur en stimulering levensloopregeling:
Om de levenloop een goede kans te geven legt de werkgever voor elke euro die de werknemer op de levenlooprekening zet een euro bij; met een maximum van E1000,= per werknemer per jaar.
Tevens stellen wij voor de pensioenbijdrage door te betalen bij opname van levensloop.

Vergoedingen journalistiek:
Een van de belangrijkste voorwaarden die aan journalisten wordt gesteld is dat zij zich te allen tijde op de hoogte stellen van maatschappelijke ontwikkelingen. In de CAO willen wij opnemen dat de journalisten een zogeheten Journalistenvergoeding van E 350 netto per jaar krijgen om abonnementen op (vak)tijdschriften, dagbladen, kabel- en ADSL- verbindingen, etc. te compenseren.

Ziektekosten:
Sinds de invoering van het nieuwe zorgverzekeringsstelsel wordt jaarlijks vastgesteld wat de werkgever naast de wettelijk verplichte premie bijdraagt. Op termijn willen wij toegroeien naar de situatie dat de werkgever de helft van de premie die de medewerkers dient te betalen voor de ziektekostenverzekering voor haar rekening neemt. Voor het komende jaar zou bijvoorbeeld afgesproken kunnen worden dat de werkgever de gemiddelde premiestijging voor haar rekening neemt. Dit uiteraard boven de wettelijke bijdrage en eerdere toezeggingen. Tevens moeten ook gepensioneerden in aanmerking komen voor de tegemoetkoming.

Ouderschapsverlof:
De ruimte die ontstaat vanwege een nieuwe wettelijke kinderopvangregeling zou benut dienen te worden om ouderschapsverlof betaald te laten opnemen.

Bevordering persvrijheid:
De NVJ ondersteunt vele projecten en organisaties die in diverse landen de persvrijheid bevorderen. Met het ANP wil de NVJ een project van bijvoorbeeld Press Now en/of Freevoice uitzoeken dat geadopteerd c.q. ondersteund kan worden.

CAO 2006:
In de CAO 2006 zijn afspraken gemaakt over het leeftijdsbewust personeelsbeleid. De directie van het ANP zal tijdens het komende overleg verslag uitbrengen over de vorderingen op dit punt.

MV/190407