Burenhulpcentrale bestaat al: Tante Kwebbel


09.05.2007 / 08:30 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Cvd

Cvd

Burenhulpcentrale bestaat al: Tante Kwebbel

In december 2006 is er in Rotterdam een proef van start gegaan om eenvoudige burenhulp weer van de grond te krijgen met een computer. Onder de naam Tante Kwebbel loopt een experiment met 30.000 inwoners van Kralingen en Crooswijk.

De proef in Rotterdam is exact dezelfde als die nu 'voor het eerst' in Waddinxveen van start gaat, dezelfde opzet en met dezelfde software. Initiatiefnemer van Tante Kwebbel is CVD, een grote welzijnsorganisatie in Rotterdam en innovator op het gebied van vrijwilligerswerk.
Het idee achter Tante Kwebbel is een computer die mensen met een vraag in contact brengt met iemand die wil helpen. Nee zeggen (tegen de computer) mag altijd want Tante Kwebbel vindt altijd iemand. De ideale oplossing in een tijd waarin niemand zich vooraf wil binden, maar wel altijd bereikbaar is.

Het experiment is nu vijf maanden verder en de eerste ervaringen zijn geweldig. Veel deelnemers zijn elkaar door Tante Kwebbel van dienst geweest. Zo zijn er boodschappen gedaan, heggen gesnoeid, is er koffie gedronken, zijn er schilderijtjes opgehangen, onderbroeken gekocht en ga zo maar door. En dat door en voor mensen die elkaar niet eerder kenden.

In juni wordt het experiment uitgebreid naar Rotterdam Noord en het is de opzet dat straks heel Rotterdam van Tante Kwebbel gebruik kan maken. Op de site www.tantekwebbel.nl is meer informatie te vinden en het filmpje 'Het sprookje van de gevallen potplant' te bekijken. Daarin wordt in nog geen zes minuten uit de doeken gedaan hoe het precies werkt.

Informatie voor de pers:

Het concept Tante Kwebbel is ontwikkeld door
CVD in samenwerking met Almende en Thuiszorg Rotterdam. Contactpersoon Harrie Remie email hremie@cvd.nl
Telefoon 0648137801

Op de www.rtvrijnmond.nl zijn in het nieuwsarchief twee uitzendingen te vinden over Tante Kwebbel.