Gerechtelijke organisatie

Zaak Tikkertje

Maastricht, 8 mei 2007 - De rechtbank heeft uitspraak gedaan in de zaak die het OM heeft aangespannen tegen 14 verdachten die zij verdenkt van pogingen van diefstal met geweld van homoseksuele mannen op de Brunssummerheide. Daarnaast verwijt zij een aantal verdachten nog andere feiten.

De rechtbank acht pogingen tot diefstal met geweld en/of bedreiging met geweld bewezen.

De meerderjarige verdachten zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van 30 maanden waarvan 6 voorwaardelijk tot 18 maanden waarvan 6 voorwaardelijk. De minderjarige verdachten zijn veroordeeld tot (on)voorwaardelijke jeugddetentie en taak- en leerstraffen. De rechtbank heeft drie minderjarige verdachten vrijgesproken. Deze minderjarige verdachten hebben in de auto of op een bankje gezeten en hebben feitelijk niets gedaan. Ze hebben zich niet kunnen distantiëren op het moment dat de strafbare feiten plaatsvonden.

Het verschil in strafmaat is het gevolg van de leeftijd van de verdachten en het aantal bewezen verklaarde feiten.

Bij de straffen die zijn opgelegd heeft de rechtbank in het bijzonder in aanmerking genomen dat de verdachten een groep vormde die de als homo-ontmoetingsplaatsen bekend staande parkeerplaatsen op de Brunssummerheide, onveilig heeft gemaakt. Door als groep te trachten op een afgelegen en donkere plaats homoseksuelen te beroven met geweld, waarbij het in één geval daadwerkelijk tot lichamelijk geweld is gekomen, hebben zij er blijk van gegeven geen enkel respect te hebben voor een kwetsbare groep mensen in de samenleving. Naast de vaak langdurig psychisch nadelige gevolgen hiervan voor de (anonieme) slachtoffers, versterken deze feiten de gevoelens van angst en onveiligheid in de samenleving.

De rechtbank heeft gemeend dat de door haar opgelegde straffen passend zijn bij dit strafrechtelijk verwijtbaar handelen.

LJ Nummers

BA4620
BA4616
BA4605
BA4623
BA4628

Bron: Rechtbank Maastricht Datum actualiteit: 8 mei 2007 Naar boven