CBS

Conjunctuurbericht
Woensdag 9 mei 2007 9:30

Industrie zet 6 procent meer om

In maart boekte de Nederlandse industrie 6 procent meer omzet dan in maart 2006. De omzettoename blijft daarmee iets achter bij die in januari en februari. In de eerste drie maanden van 2006 werd gemiddeld 8 procent meer omgezet dan een jaar eerder.

De omzet in maart werd negatief beïnvloed doordat deze maand dit jaar een werkdag minder telde dan in 2006. Het negatieve effect hiervan bedraagt ongeveer 2,5 procent. Net als in voorgaande maanden kan de toename van de omzet grotendeels worden toegeschreven aan een grotere afzet. De prijzen waren nog geen 2 procent hoger dan een jaar eerder.

Voor het eerst in een jaar tijd overtrof de toename van de binnenlandse omzet die van de buitenlandse. De binnenlandse omzet was 7 procent hoger dan een jaar eerder, de omzettoename op de exportmarkt bedroeg in maart 5 procent.

In alle branches van de industrie werd meer omgezet. De metaalindustrie kende de sterkste omzettoename, met 12 procent. Al zeven maanden achtereen groeit de omzet van de metaal met dubbele cijfers. Ook de hout- en bouwmaterialenindustrie realiseerde in maart weer een stevige omzetgroei, net als in voorgaande maanden.

Omzet industrie

Meer cijfers staan op de themapagina industrie en energie.