Ingezonden persbericht



---



Persbericht

Jantje Beton wil graag meer schoolpleinen open voor de buurt Uitgave 'Een schoolplein voor de buurt' met tips en voorbeelden

Utrecht, 9 mei 2007. Jantje Beton heeft het boekje 'Een schoolplein voor de buurt' uitgebracht dat vanaf vandaag gratis opgevraagd kan worden. Jantje Beton probeert op allerlei manieren meer speelruimte te creëren voor kinderen en jongeren in Nederland. Er is in ons land volgens de Jantje Beton/NUSO-Norm(*) zo'n 35.000 hectare nodig, terwijl daarvan krap de helft beschikbaar is. Een deel van de oplossing kan liggen in het openstellen van schoolpleinen - ook na schooltijd - voor de buurt. In het boekje zijn ervaringen van scholen gebundeld die hun schoolplein al opengesteld hebben. Hiermee wil Jantje Beton de oproep aan scholen in Nederland ondersteunen en ze de mogelijkheden aanbieden om organisatie van openstelling van hun schoolplein aan te pakken.

Het boekje wordt gratis aangeboden. Het is te downloaden via www.jantjebeton.nl of kan besteld worden via de website, per e-mail j.jobse@jantjebeton.nl of telefonisch rechtstreeks bij Jantje Beton. Wel wordt de aanvragers gevraagd na een half jaar een enquête in te vullen zodat Jantje Beton het resultaat van deze voorlichting kan meten.

Jantje Beton heeft vorig jaar voor het tienjarig jubileum van de loterij een prijsvraag uitgeschreven waarin scholen werden uitgenodigd hun ervaringen met het openstellen van schoolpleinen te delen. Ze konden daarbij aangeven waar ze tegenaan liepen, hoe ze aan geld kwamen en hoe ze omgingen met problemen als rommel, geluidsoverlast en vandalisme. Uit de ideeën van de scholen en de specialisten die zich bezighouden met dit onderwerp bleek dat er meer mogelijk is dan door menigeen gedacht wordt. Al deze aanbevelingen, tips en ervaringen zijn dus gebundeld en staan overzichtelijk in het compacte boekje weergegeven.

Jantje Beton stimuleert spelen in de buurt. Als kinderen spelen, hebben ze niet alleen plezier, ze doen ook allerlei indrukken en ervaringen op die goed zijn voor hun ontwikkeling. Met name voor kinderen die door omstandigheden in de verdrukking dreigen te komen, is dat extra belangrijk. Daarom bedenkt, financiert en organiseert Jantje Beton projecten om juist deze kinderen spelenderwijs voor te bereiden op een actieve deelname aan onze samenleving. Want door kinderen samen te laten spelen, leren ze samenleven!

(*)Deze richtlijn is door Jantje Beton en de NUSO (de landelijke organisatie voor speeltuinwerk en jeugdrecreatie) ontwikkeld. Als basisrichtlijn geldt dat van alle beschikbare ruimte minimaal 300m² per hectare moet worden gereserveerd voor formele speelruimte, dus 3%. Momenteel is dat slechts 1,6%.

Noot voor de redactie/